1. Anasayfa
  2. 3d Yazıcılar

PETG Filament Nedir

PETG Filament Nedir
PETG Filament Nedir ?
1

PETG Filament Nedir ? yazımızda öncelikle PETG filament çeşidinin ne olduğunu, çeşitli özelliklerini ve kullanım alanları ele alacaz. Böylelikle bu yazımızda PETG filament çeşidini enine boyuna incelemiş olacaz. Farklı bir filament çeşidi olan PETG dilimizin döndüğü şekilde anlatacaz. Lafı uzatmadan yazımıza başlayalım. Bizi takip etmeyi unutmayınız ve bizi desteklediğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

PETG Filament
PETG Filament

PETG Filament Nedir ?

PETG Filament Nedir ? yazımızın ilk başlığı olan PETG Filament Nedir? kısmında bu filamentin tanıtımını gerçekleştirecez. Hadi başlayalım.

PETG kelimesi dünyada ne yaygın olarak kullanılan Poli Etilen Tereftalat (PET) maddesine Glikoz eklenmesi ile Poli Etilen Tereftalat Glikoz (PETG) kelimelerin kısaltması ile oluşan, yarı saydam halde bulunan, kırılganlık oranı az olan polimer bir maddedir. PETG filament türü aslından PET maddesinden türemiş bir aile üyesidir. PET maddesinden türeyen bir çok plastik çeşidi bulunmaktadır. PET maddesini anlatmamız gerekirse günlük olarak kullanmış olduğumuz pet şişelerin hammaddesidir. Oldukça esnek, kırılganlık oranı az ve saydam bir madde olan PET, Glikoz maddesi eklenerek bir filament çeşidi haline gelmiştir. Glikoz eklenmesinin nedeni gelecek olursak bu ekleme ile PET maddesinden güçlü olan PETG elde edilmiş ve PET maddesi 3 boyutlu yazıcılara uygun değil iken uygun hale gelmiştir.

PETG Filament Nedir ?
PETG Filament Nedir ?

PETG filament çeşidi hammaddesinin özellikleri taşımasından dolayı oldukça avantajlı ve dezavantajı az olan bir filament çeşididir. İnce katmanlar ile içerisi görünen su geçirmeyen malzemeler yapabilir hatta bu maddelerin kırılganlığı az olur. PETG hammaddesini doğru koşullarda saklar iseniz (Havadaki nemi emme özelliğine sahiptir. ) 3 boyutlu yazıcınızda oldukça kolay baskı alabilmenizi sağlar. PETG filament PLA ile ABS arasında özelliklere sahip olan bir filament çeşididir.

PETG oldukça çok tercih edilen filament çeşitlerinden birisidir ve oldukça özel özellikler barındırmaktadır. PETG filamentin tercih edilmesini nedenlerini sıralayacak olursak şu şekilde sıralarız;

  • İyi bir yüzey parlaklığı ve şeffaflığına sahiptir ve camdan daha hafiftir.
  • FDM yazıcı tiplerinde basma işlemi oldukça kolaydır.  Katmanlar iyi bir şekilde yapışır.
  • Darbe dayanımı yüksektir ve kolay şekil alır.
  • Doğada dostudur.
  • Üretici firmaya göre değişim gösterse de gıdalara temasında sakınca yoktur ve mutfak aletlerinde rahatlıkla kullanılabilir.
  • Kimyasal maddelere ve suya karşı dayanıklıdır.
  • Olumsuz özellikleri yok denecek kadar azdır.
  • Zımpara ve aşındırıcı kâğıtlar ile üzerinde çeşitli işlemler yapılabilir ve boyanabilir.
Çeşitli PETG Hammaddesi
Çeşitli PETG Hammaddesi

Yukarıdaki sıralamış olduğumuz nedenlerden dolayı PETG filament oldukça çok tercih edilmektedir. Olumsuz kısmı olarak fiyatı söz konusu olabilir. Diğer özellikleri ile ise oldukça olumlu yapıda olan bir filament çeşididir. PETG bu olumlu olması ana nedeni ise hammaddesi olan PET dünyada en çok tüketilen ve insanın temas halinde sürekli kullanılan bir plastik çeşidi olmasıdır. Örneğin dışarı çıkınca aldığımız su, kola vb. içecekleri dıs kutuları PET ile yapılmaktadır. PET geliştirerek yapılmış olan bu filament bazı yerler için tam bir biçilmiş kaftan.

Özellikleri

PETG Filament Nedir ? yazımızın ikinci kısmında ise PETG filament çeşidinin özelliklerini ele alacaz. PETG filament türünün özellikleri şu şekildedir;

  • Esneklik konusunda orta derecede bir dayanım gösteren bir filament çeşididir. Belirli oranda esneme göstermektedir ve fazla şeklinde esneme çalışırsanız yırtılmalar olabilir. ABS ve PLA daha esnektir.
  • Dayanıklılık ve darbelere karşı direnci oldukça yüksektir. Sertliği de oldukça yüksek olan PETG filament, bu özelliklerine rağmen oldukça hafiftir.
  • Basılması ve kullanımı bakımdan PLA gibi oldukça kolaydır. Baskı esnasında sizi zorlamaz. Bunun  yanı sıra katmanlarda iyi bir şekilde yapışır.
  • Su ve aseton gibi maddeler ile çözülmesi söz konusu değildir. Bunun yanı sıra suya dayanımı yüksektir. Su ile içli dışlı olacak parçalar için bire birdir.
  • Baskı için tabla sıcaklığı 50 ile 75 derece arasında olması, 3 boyutlu yazıcının sıcaklığı ise 220 ile 250 derece de olması gereklidir. Bu değerleri ise Filament markasına göre belirlemekte fayda vardır.
  • Gıda güvenliği bakımdan Filament markasından markaya göre değişse de gıda temasına elverişlidir. Mutfak gibi gıda sık teması ettiği yerlerde rahatlıkla kullanılabilir.
  • Bunun dışında şeffaf ve iç kısmı gösteren yapısı ile ince bir katman ile cam yerine kullanılması mümkündür.

PETG filament çeşidinin özellikleri bu şekildedir. Şimdi ise bu kullanım alanlarına gecelim.

PETG Filamenti ile Alınan Bir Baskı
PETG Filamenti ile Alınan Bir Baskı

Kullanım Alanları

PETG Filament Nedir ? yazımızın son kısmı olan kullanım alanları inceleyelim.

PETG diğer filament çeşitlerinden oldukça farklı ve çok yönlü bir filament çeşididir. Bir çok olumlu özelliği sayesinde bu filament mekanik parçalar, mutfak araç ve gereçleri, koruma parçaları, şeffaflık gerektiren parçalarda kullanılabilir. Bu filament en iyi yapan taraf ise olumsuz özelliği yok denecek kadar az olmasıdır. Bu nedenden dolayı bu filament ile yapabilecekleriniz sizin hayal gücünüze kalmıştır.

PETG filamenti ile Basılanlar
PETG filamenti ile Basılanlar

Bunun dışında ise sağlık ürünlerinde, gıda ile temas edebilecek yerlerde, makine koruma parçalarında, elektrik ile temas halinde olan parçalarda tercih edilebilir. Burada sizin istek ve ihtiyaçlarınız söz konusudur. Birde belirtmemiz gereken şeyden birisi de güneş ısınlarına dayanıklıdır.

PETG İle Yapılanlar
PETG İle Yapılanlar

PETG Filament Nedir ?

  • 0
    alk_
    Alkış
  • 1
    be_endi
    Beğendi
  • 2
    be_enmedi_
    Beğenmedi
  • 1
    g_l_c_k
    Gülücük
  • 0
    a_k
    Aşk
  • 0
    d_nme
    Düşünme
  • 0
    haval_
    Havalı

Ben Ömer Faruk. Konya'da Yönetim Bilişim Sistemlerinde öğrenim görmekteyim. Yazılım ve Arduino ilgi duymaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
3 Boyutlu Yazıcılar Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir