Cura Basit Ayarlar

Cura Basit Ayarlar

Cura basit ayarlar yazımızda önceki yazılarda kurulumunu gerçekleştirdiğimiz Ultimaker Cura dilimleme programını başlangıç aşamasında anlatımını gerçekleştirecez. Böylelikle Cura basit ayarlar görmüş ve incelemiş olacaz. Lafı uzatmadan yazımıza başlayalım.

Cura Basit Ayarlar

Bu yazımızda basit bir şekilde Cura basit ayarlar anlatımını gerçekleştirecez. Bu işlemi yapmadan önce Cura ana ekranına göz atalım.

Genel Bakış

Cura Basit Ayarlar

Bu kısımda herhangi 3 boyutlu STL dosyasını Cura dilimleme programına yerleştirdiğimizde kullandığımız menüleri ana hatları ile inceleyecez. Aşağı kısımda ise basit kullanımlarda kullandığımız menüleri tek tek inceleme altına alacaz. Şimdi lafı uzatmadan rakam sırasına göre anlatıma başlayalım.

1.Kısımda Tabla üzerine sürüklenmiş yada yüklenmiş olan nesnelerin listesi ve isimleri bulunmaktadır. Bu liste oldukça önem taşımaktadır. Bunun nedeni ise büyük ve çok parçalı baskılarda Cura dilimleme programında o anda üzerinde bulunanların tespiti sağlanır ve daha basılacak parça varsa buna göre belirlenir. Tabla üzerindeki parçalarının isimleri de listeli şekilde bu kısımdan yazar.

2.Kısımda Cura basit ayarlar listesinde en çok kullanılan kısım bu kısımdır. Bu kısımda 3 boyutlu nesne tabla üzerinde hareket ettirilir, boyutları değiştirilir, çeşitli şekillerde çevrilmesi olanağı sunulur ve daha bir çok işlem yapılır.

3.Kısımda 3 boyutlu yazıcınızın ismi, işlem yapacağınız hammadde seçimi ve nozzle ucunuzun mm tercih edilmektedir.

4.Kısımda  ise hazırlama evresi, hazırladıktan sonra baskı durumda önizleme kısmı ve görüntüleme seçenekleri bulunmaktadır.

5.Kısımda Cura basit Ayarlar yazımızın en karmaşık kısmı bu kısımdır. Fakat bu kısmını yüzeysel olarak inceleyecez. Bu kısımda yapıştırma, destek, dolgu, profiller şekilde ayarları inceleyecez.

6.Kısımda Bu kısımda ise işlemler bitince dilimleme işlemi başlanması ile GCODE oluşturulması sağlanır. GCODE oluştuktan sonra kayıt yeri tercih edilmesi sağlar.

Böylelikle Ana ekran üzerinden menülerin basit bir şekilde ne işe yaradığına anlamış olmaktayız.

1 Numaralı Menü

Bu kısımda tablada bulunan 3 boyutlu nesne ile ilgili bilgi ve görünüşler bulunmaktadır.

Cura Basit Ayarlar 1 Numaralı Menü

Bu kısımda öncelikle nesne listesi bulunmaktadır. Şuanda tutulan nesnenin ismi de yanında kalem şeklinde ismi yazmaktadır. Bunun harici bunun altında ise 3 boyutlu nesnenin boyutlu yazılmıştır. Altındaki kareler ise 3 boyutlu nesnenin önden, üstten, soldan, sağdan görünüşleri yer almaktadır.

2 Numaralı Menü

Bu menüde 6 tane ayar kısmı bulunmaktadır. Fakat Biz ilk 3 Ayar kısmını inceleyecez. Diğer 3 ayar kısmını ise Cura Gelişmiş Ayarlar yazımızda ele alacaz. Lafı uzatmadan başlayalım.

Cura Basit Ayarlar 2 Numaralı Menü 1. Kısım

Bu kısımda 3 boyutlu nesneyi X, Y ve Z eksenlerinde yerini belirlemektedir. Bunun Dışında ise 3 boyutlu nesne üzerinde fare ile taşınması sağlanmaktadır. X, Y ve Z eksenleri üzerinde beyaz kısımda istediğin yere yerleşimini sağlayabilirsiniz

Cura Basit Ayarlar 2 Numaralı Menü 2. Kısım

Bu kısımda ise 3 boyutlu nesnenin boyutlarının belirlenmesini sağlayan kısımdır. X, Y ve Z eksenlerinin boyutlarını %delik şekilde büyütebilirsiniz ve küçültebilirsiniz. X, Y ve X eksenlerini ayrı ayrı boyutlarını değiştirebilirsiniz. Bunun için ölçeklendirme aynı tut buton tiki kaldırmanız gerekmektedir. Şeklin üzerinde de fare yardımla değişiklik yapabilirsiniz.

Cura Basit Ayarlar 2 Numaralı Menü 3. Kısım

Bu kısımda ise 3 boyutlu nesneyi X, Y ve Z ekseni  etrafında dönderilmesini sağlamaktadır. Bu işlemi fare ile de gerçekleştirebilirsiniz. Yan tarafta çıkan tuşlar ile ise şeklin halini sıfırlanabilmesi, düz şekilde yerleştirilmesi ve yapı plakasıyla hizanacak yüzü tercih edebilirsiniz.

3 Numaralı Menü

Bu menü 2 kısımdan oluşmaktadır ve bunlar yazıcı tercihi ve hammadde tercihi, nozzle tercihi olduğu kısımdır.

Cura Basit Ayarlar 3 Numaralı Menü 1. Kısım

Bu kısımda bir çok yazıcısı olan bireyler için yazıcı tercihi bulunmaktadır. Tek yazıcı sahibi olan bireyler için ise bir kere tercih etmeniz yeterlidir.

Cura Basit Ayarlar 3 Numaralı Menü 2. Kısım

Bu kısımda ise üretim yapacağınız filamentin hammaddesini tercih etmeniz gereklidir. Örneğin ABS ise ABS, PLA hammaddesi ise PLA tercih edilmelidir. Buna göre yazıcı kendini ayarlamaktadır. Altta bulunan Nozzle boyutlu ise piyasada bulunan çeşitli boyutlarda bulunan Nozzle tercih edilir. Eğer fabrikadan takılı nozzle ise 0.4 mm kalması gerekir.

4 Numaralı Menü

Bu kısımda üç bölümden oluşmaktadır.

Cura Basit Ayarlar 4 Numaralı Menü

Hazırla kısmı başlangıçta karşımıza çıkan kısımdır. Bu kısımda bütün ayarlamalar yapılanmaktadır. Önizleme kısmı ise Dilimleme işlemi gerçekleştirildikten sonra 3 boyutlu nesnenin görünüşünü gösteren kısımdır. Görüntüleme kısmı ise yazıcı bağlanma olanağı olanlar için yazıcı bağlandığı kısım ve yazıcı durumunun gösterildiği kısımdır.

5 Numaralı Menü

Bu kısımda ise Baskımızda kullanacağımız filement miktarını doğrudan etkileyen ayarlar bulunmaktadır. Özel ayarlara değinmeden basit ayarları inceleyecez.

Cura Basit Ayarlar 5 Numaralı Menü

Bu kısımda Profillerin kalınları yer almaktadır. Onun altındaki ayar ise dolgudur. Dolgu ile basacağınız 3 boyutlu dosyayı dolgusunu artırıp sertliğini ve sağlamlığını artırabilirsiniz.

Destek ve yapıştırma bir baskı için çok önemlidir. Destek demek havada duran 3 boyutlu nesneye destek profilleri atar ve baskı rahat basılmasını sağlar. Eğer havada duran veya desteğe ihtiyaç duyan parçalara destek kısmının buton tik koymazsanız baskınız olmayacaktır. Filamentde boşa gidecektir. Yapıştırma ise küçük tablaya yapışması zor olan parçaların tablaya iyi yapışması için ilk katmanı yapışacak şekilde atılması sağlar. Küçük ve yapışması zor olan parçalarda bu işlemi yapmaz iseniz tablaya yapışmayacak ve baskınız oluşmayacaktır.

Özel kısmını ise Cura Gelişmiş Ayarlar kısmında inceleyecez.

6 Numaralı Menü

Bu kısımda ise her ayar ayarlandıktan sonra GCODE üretilmesi kısmı vardır.

Cura Basit Ayarlar 6 Numaralı Menü 1. Kısım

Bu buton basarak GCODE üretilmesi ve 3 boyutlu dosyanın dilimlenmesi sağlanmaktadır.

Cura Basit Ayarlar 6 Numaralı Menü 2. Kısım

Dilimle buton bastıktan sonra bu kısım gelmektedir. Burada GCODE üretilmiş bulunmaktadır. Bu kısımda ayarlamış olduğunuz ayarlar ise Kaç dakikada o 3 boyutlu ürünün üretim süresi yazmakta, bunun haricinde kaç gram filament harcanacağı ve kaç metre filement gideceği de yazmaktadır. Bunun harici Diske Kaydet e basarak GCODE istediğiniz yere kayıt etmemizi sağlamaktadır. Önizleme kısmına basarak üretilecek 3 boyutlu nesnenin nasıl üretileceği gösterilmektedir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık