1. Anasayfa
  2. 3d Yazıcılar

Abs Filament Nedir

Abs Filament Nedir
ABS Filament Nedir ?
2

ABS Filament Nedir ? yazımızda 3 boyutlu yazıcıların hammaddesi olan Filamanetlerin Pla sonra en popüler olan filament çeşidi olan ABS filament dilimizin döndüğünce anlatımını gerçekleştirecez. Bunun yanı sıra ABS filamentlerin özelliklerini, kullanım alanları ve hangi sıcaklıklarda baskı alınması gerektiğine deginecez. Yine  bilgi dolu bir yazı ile karşınızdayız. Lafı uzatmadan hadi yazımıza geçelim.

ABS Filament Nedir ?

ABS kelimesi Acrylonitrile Butadiene Styrene kelimelerinin baş harflerini alarak kısaltılmış olan, Pla filamentten sonra en çok tercih edilen ve kullanılan, oldukça hafif olan ve hafif olduğu kadar sert olan, çeşitli endüstriyel alandan sıkça kullanılan filament çeşidi ABSdir. Kısaca tanımlamak gerekirse ABS filament, oldukça sık tercih edilen, endüstriyel alanda kullanılan ABS hammaddesinden elde edilen filament çeşididir. ABS hammaddesi oldukça sert ve hafif bir termoplastik polimer maddeden oluşmaktadır. ABS filament en çok kullanılma nedeni ise fabrikalarda sıkça kullanılan bir madde olması nedeni ile oldukça sağlam ve hafif bir maddeden oluşur. Bu nedenden dolayı 3 boyutlu yazıcı kullanıcıları oldukça sık kullanmaktadır.

ABS filement
ABS Filament

ABS hammaddesi 1940 yıllarında bakalit alternatif olarak piyasaya sürüldü ve 1950 yılında işlenme kolaylığı sayesinde piyasa da adından söz ettirmeyi başardı. Ardından ise hayatımızın bir çok alanında kendine yer buldu. Örneğin geçtiğimiz günlerde televizyon duvara sabitlemek istedim ve bunun için yapılan aparatın arka kısmında ABS ibaresi bizzat sahit oldum. Bunun dışında otomotiv sektöründe aracın çeşitli parçalarından oyuncak sektöründe Lego gibi oyuncakların üretiminde, Motosiklet kasklarında dahi ABS hammaddesi kullanılmaktadır. Oldukça popüler olan bu hammaddenin 3 boyutlu yazıcıların hammaddesi olması da şaşırtıcı bir durum olmasa gerek.

Filament Hammaddesi
Filament Hammaddesi

ABS Filament Nedir? yazımızın bu kısmında isen nedenleri sıralayacaz. ABS filament çeşidi Pla’dan sonra ne çok FDM tipi 3 boyutlu yazıcılarda kullanılan filament çeşididir. Bunun nedenleri sıralamamız gerekirse şu şekilde sıralarız;

  • ABS filament bu kadar çok tercih edilmesinin ilk nedeni olarak oldukça iyi olan mekanik özellikleridir. Bunlar oldukça güçlü olan kimyasal yapısı, sert oluşu, dayanaklılık oranı oldukça yüksek oluşu, ve mekanik parçalarda oldukça dayanaklı olması bu özellikler arasında sayılabilir. . Buda onu mühendislik ve mekanik alanda kullanılmaya oldukça elverişli yapmaktadır.
  • Tercih edilmesinin bir diğer özelliği ise oldukça iyi bir elektriksel yalıtkan olmasıdır. Elektronik parçalar için koruyucu yapımında oldukça iyidir.
  • ABS ile basılmış parçalarınızı isterseniz Aseton ile pürüzsüz ve parlak yapabilmenizde oldukça olumlu bir yanıdır.

Bu şekilde sıraladığımız maddeler ABS filament hammadde olarak tercih edilmesinde ve kullanılmasında olumlu şekilde etkileyen faktörlerdir.

Abs Filament Nedir ?
Abs Filament Nedir ?

ABS Filament tercih edilmesinde en çok düşündüren özelliği ise, baskısı sırasında ortaya çıkarmış olduğu HCN gazıdır. Bu gaz az miktar solumanız halinde bile zehirleyen bir gaz çeşididir. ABS hammaddesini ısı verilmesi ile bu gaz açığa çıkmaktadır. Bu nedenden dolayı havalandırmalı bir ortamda baskı yapılmalıdır. Bir diğer olumsuz tarafı ise baskısı kolay bir filament çeşidi değildir. Sıcaklığı doğru seviye ayarlamanız, tabla sıcaklığı doğru seviye ayarlamanız gerekir. Tablaya yapışmama sorunu ve kenarların kalkması sorunu oldukça sık karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır.

Özellikleri

ABS Filament Nedir ? yazımızın bu kısmında ise ABS filament çeşitli özellikleri göz atacaz ve inceleyecez. ABS filament özellikleri listeyecek olursa bu şekilde listelemek mümkündür;

Esmene konusunda oldukça dayanıksız bir filament çeşididir. Esneme konusunda PLA hammdesinden  bile daha kötü sonuç verir.

Dayanaklılık, darbelere karşı direnç ve sertlik konusunda oldukça iyidir. ABS filament dayanıklılık konusunda En dayanıklı filament çeşididir.

Pla filament türüne göre basımı zordur ve zahmet gerektirir. Baskınızın kenarların da kalkmalar meydana gelebilir.

Su karşısında çözünme göstermez fakat Aseton ile çözünme gösterir. Aseton yardımıyla üzerinde çeşitli işlemler yapabilirsiniz.

Yatak sıcaklığı 80 ile 100 derece arasında olmalı, nozzle sıcaklığı ise 230 ile 250 derece aralığında olmalıdır. Yatak kalibrasyonu ve sıcaklıklar sürekli olarak kontrol edilmelidir.

Soğuma esnasında kırılma çatlama gibi olaylar gerçekleşebilir ve bu nedenden dolayı kapalı FDM tipi yazıcılar tercih edilmelidir.

ABS Filament Nedir ? yazımızın özellikler kısmı da bu şekilde oluşmaktadır. Şimdi ise ABS filamentin kullanım alanlarını inceleyecez.

ABS ve PLA Karşılaştırması
ABS ve PLA Karşılaştırması

Kullanım Alanları

Abs Filament Nedir? yazımızın son kısmında ABS oldukça dayanıklı ve sert bir hammadde çeşidi olduğundan dolayı mekanik parçaların 3 boyutlu şekilde tasarlanmasından sonra bu mekanik parçalar ABS ile basılıp, üzerinde çeşitli testler gerçekleştirilebilir. Bunun dışında ise Elektroniksel kartların yada devrelerin korunması amacıyla bu ABS filament ile koruma kutusu yapılabilir. Fakat bu kutular güneş görmeyen ortamda olması gereklidir. Bunun nedeni ise ABS güneşe dayanaklı değildir. Bunun dışında ise 3 boyutlu figürler basılması içinde uygundur. Aseton yardımı ile yüzeyler parlatılabilir yada aşındırılarak çeşitli boyama işlemlerine tabi tutulabilir. Lego gibi oyuncaklar basılabileceği gibi otomobil parçaları da basılabilmektedir.

ABS Baskı
ABS Baskı

ABS filament kullanım alanları özetleyecek olursak, mekanik parçalar yani gerilme, baskı ve çeşitli zorluğa maruz kalan parçalar, Elektronik devreler ve 3 boyutlu figürler için basılabilir. ABS en olumsuz yani olan zehirli gaz çıkarması olayı bu filament her ortamda baskısını engellemektedir. Yazımızda bulunan özellikleri inceleyerek de neler basıp basamayacağınıza karar verebilirsiniz. Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

ABS Baskı
ABS Baskı

Abs Filament Nedir

  • 1
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_endi
    Beğendi
  • 1
    be_enmedi_
    Beğenmedi
  • 0
    g_l_c_k
    Gülücük
  • 0
    a_k
    Aşk
  • 0
    d_nme
    Düşünme
  • 0
    haval_
    Havalı

Ben Ömer Faruk. Konya'da Yönetim Bilişim Sistemlerinde öğrenim görmekteyim. Yazılım ve Arduino ilgi duymaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
3d Yazıcı Bakım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 3d yazıcıyla alakalı yazılarınızı yakından takip ediyorum. Okudukça benim de bi yazıcı alasım geliyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir