Raspberry Pico İlk Uygulama

Raspberry Pico İlk Uygulama

Raspberry Pico İlk Uygulama yazımızda Arduino IDE kullanarak ilk kodlarımızı oluşturacaz ve böylelikle Raspberry Pico ile ilk örneklerimizi yapmış olacaz. Lafı uzatmadan hadi başlayalım.

Raspberry Pico İlk Uygulama

Bu yazımızda Raspberry Pico İlk Uygulama gercekleştirecez. Şimdi bu işlemlere başlayalım.

Raspberry Pico İlk Uygulama

Proje 1

Bu projemizde öncelikle Raspberry Pico üzerinde bulunan Ledin belirli saniyeler içerisinde yanmasını sağlayan kod satırlarını Arduino IDE içerisinden hazır bir şekilde açıp Raspberry Pico yüklenmesi gerçekleştirecez. Lafı uzatmadan İlk örneğimiz olan Proje 1 başlayalım.

Öcelikle Arduino IDE uygulamasını  açalım.

Raspberry Pico Arduino IDE ile İlk Kodlarım

Bu ekran karşımıza çıkacaktır. Bu ekrandan ise Dosya kısmına tıklayınız.

Raspberry Pico Arduino IDE ile İlk Kodlarım

Dosya seçeneğine bastıktan sonra karşımıza yukarıdaki gibi menüler gelecektir. Buradan Örnekler seçeneğine tıklıyoruz. Ardından ise 01.Basics kısmına tıklıyoruz. Buradan ise Blink kısmına tıklıyoruz. Burada kısaca bahsetmemiz gerekirse Örnekler kısmı Arduino IDE geliştiricileri tarafından Arduino ve diğer mikroişlemciler için örnek kodlar barındırmaktadır. Blink örneği ise Raspberry Pico üzerinde bulunan ledin belirli aralıkla yanmasını sağlayan kod  satırlarıdır.

Raspberry Pico Arduino IDE ile İlk Kodlarım

Blink tıklamanız ile birlikte ekrana bu şekilde kod satırları gelecektir. Bu satırların bir çoğu yorum satırıdır. Bu nedenden dolayı gözünüz korkmasın. Simdi ise bu kod satırlarını Sağa doğru giden ok ile Raspberry Pico yüklenmesi sağlayacaz. Öncelikle Raspberry Pico USB kablosu yardımla bilgisayara bağlayınız ve seçili olduğu Port Tercih ediliniz.

Raspberry Pico Arduino IDE ile İlk Kodlarım

Alt kısımda bu yazıyı görmeniz ile birlikte kodların Raspberry Pico yüklendiğini anlamaktayız. Şimdi ise Raspberry Pico üzerindeki led yanıp sönecektir.

Raspberry Pico Üzerindeki Ledin Yanması

Şimdi ise 2 örneğimiz olan Proje 2 geçelim.

Proje 2

Bu projemizde Raspberry Pico bacakları ile led yakılması sağlayacaz. Lafı uzatmadan bu projemiz için gerekli malzemeleri listeleyelim.

Kod satırlarını oluşturmadan önce 13 nolu bacağı kullanacağımızı bilmeliyiz ve bunun dışında Blink örneğinde olduğu gibi led belirli bir süre yanıp sönecektir.

//omerfarukyildiz.com
void setup() //Kullanacağımız portları void setupta tanımlıyoruz.
{
pinMode(13, OUTPUT); //Kullanacağımız portları bu kısımda giriyoruz ve bu girilen portlar dışında portlar kapaıyor.
}
void loop() //Seçilen portlarda yapılması gereken işlemleri giriyoruz. 
{
digitalWrite(13, HIGH); // 13 nolu pini açıyor. 
delay(2000); // 13 nolu pindeki ledin açılma işlemi 2 saniye sürecek.
digitalWrite(13, LOW); // 13 nolu pin led kapatılıyor. 
delay(2000); // 13 nolu pin led kapatma işlemini süresi 2 saniye olacak.
//Yukarıdaki işlemler Arduino kartı açık olduğu sürece döngü halinde devam edecektir. 
}

Bu şekilde oluşturduğumuz kod satırlarında öncelikle kullanacağımız pin tanımladık. Ardından ise bu pini belirli bir süre yanıp sönmesi sağladık. Kodların ne işe yaradıkları ise yanlarından yazmaktadır. Şimdi ise Devre şemasını oluşturalım.

Devre Şeması

Bu şekilde devreyi kurmanız ile birlikte kod satırlarını da Raspberry Pico yüklemeniz ile led yanıp yanıp sönmeye başlayacaktır. Böylece enerji takılı olacağı sürece led yanıp sönecektir.

Raspberry Pico İlk Uygulama yazımzıda öncelikle Blink örnek kod satırları ile Raspberry Pico üzerinde bulunan led yanıp sönmesini sağladık. Ardından ise Proje 2 de ise bir mavi ledin kod satırlarını oluşturarak belirli bir saniye yanıp sönmesini sağladık. Bu işlem için ise devre şemasını oluşturup, kodları Raspberry Pico’ya yüklenmesini sağladık.

Raspberry Pico İlk Uygulama

Raspberry Pico İlk Uygulama

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık