Raspberry Pico Arduino IDE

Raspberry Pico Arduino IDE

Raspberry Pico Arduino IDE yazımızda Raspberry Pico’yu Arduino IDE ile kodlanması için gerekli aşamaları ele alacaz ve adım adım gösterimini sağlayacaz. Böylelikle Raspberry Pico Arduino IDE ile kodlanılmasını sağlayacaz. Lafı uzatmadan yazımıza başlayalım.

Raspberry Pico Arduino IDE

Raspberry Pico Arduino IDE kurulumu için öncelikle Arduino Programı bulunması gereklidir. Eğer Arduino programınız yüklü değil ise Buradan tıklayarak Arduino Programını ücretsiz şekilde indirebilir ve kurabilirsiniz.

Arduino IDE kurduktan sonra ise öncelikle programı açıyoruz.

Raspberry Pico Arduino IDE 1

Bizi böyle karşılayan Arduino ekranından üst kısımdan Dosya kısmına tıklıyoruz.

Raspberry Pico Arduino IDE 2

Dosya kısmının seçenekleri arasından Tercihler kısmına tıklıyoruz.

Raspberry Pico Arduino IDE 3

Tercihler kısmına tıklamanız ile bu menü ile karşılaşacaksınız. Bu menüden çeşitli ayarlar yapabilirsiniz fakat biz bu menüden Ek Devre Kartları Yöneticisi URL’leri kısmı ile ilgilenmekteyiz. Ek Devre Kartları Yöneticisi URL’leri yazan kısmın yanındaki boşluğa aşağıda bulunan linki kopyalayıp, yapıştırınız.

Raspberry Pico Arduino IDE 4

Yukarıdaki şekilde yapıştırdıktan sonra ise Tamam butonuna basınız.

Raspberry Pico Arduino IDE 5

Daha sonra ise üst menüden Araçlar kısmına tıklayınız. Bu kısımdan sonra ise Araçlar menüsünün içerisinde bulunan Kart: kısmına tıklıyoruz. Ardından çıkan menüde ise Kart Yöneticisi kısmına tıklıyoruz.

Raspberry Pico Arduino IDE 6

Kart Yöneticisi buton tıklamanız ile karşınıza böyle bir ekran gelmektedir. Bu ekranın Arama kısmına Pico yazıyoruz. Daha sonra çıkan çeşitli sonuçlar arasından ise Raspberry Pi Pico/RP2040 yazan kısmı kur butonuna basarak en son güncel versiyon kuruyoruz.

Raspberry Pico Arduino IDE 7

Bu şekilde kurulum başlamış olmaktadır. Bu işlem biraz vakit alabilmektedir.

Raspberry Pico Arduino IDE 8

Ve kurulum bitince ekran bu şekilde olmaktadır. Kurmuş olduğumuz Kart eklentisinin yanında INSTALLED yazmaktadır. Bu yazıyı gördükten sonra Kapat buton basınız. Ve böylelikle kurulum işlemleri bitmiş olmaktadır. Şimdi ise Raspberry Pico tanıtım işlemi ve ilk kod atılması işlemini gerçekleştirelim.

Raspberry Pico Arduino IDE Tanıtılması

Raspberry Pico Arduino IDE yazımızın bu kısmında ise ilk örnek ve Raspberry Pico tanımlama işlemini yapacaz. Lafı uzatmadan bu kısma başlayalım.

Raspberry Pico Arduino IDE 1

Üst kısımda tanıtımını ve kurulumu gerçekleştirdiğimiz Raspberry Pico, şimdi ise seçimini ve örnek kod kısmını yapacaz. Öncelikle üst menüden Araçlar butonuna tıklayınız. Ardından ise buradan Kart: kısmına tıklayınız. Burada gelen tercihler arasından Raspberry Pi RP2040 seçeneğine tıklayınız. Ardından ise Raspberry Pi Pico kısmını tercih ediniz.

Raspberry Pico Arduino IDE 2

Daha sonra ise Dosya tıklayınız. Buradan Örnekler kısmına tıklayınız. Örnekler kısmında Arduino için hazırlanmış örnek kod dizilerini bulabilirsiniz. Biz ise buradan Basics kısmına tıklıyoruz ve buradan Blink seçeneğine tıklıyoruz. Blink seçeneği yüklemiş olduğunuz cihazın üzerinde bulunan ledin 1 saniyede 1 yanmasını sağlayan hazır kod satırlarıdır.

Raspberry Pi Pico

Simdi ise Raspberry Pico’yu üzerinde bulunan BOOTSEL tuşuna basarak  USB kablosu ile bilgisayara bağlıyoruz.

Raspberry Pico Takılınca Ekranı Gelen Menü

Bu ekran geldikten sonra yukarda hazırlamış olduğumuz kod satırlarını Hiçbir Port Tercihi Yapmadan Sağa doğru ok olan Yükle butonuna basıyoruz. (Yukarıda sarı renkli olan) Ardından ise yükleme işlemi gerçekleşecektir.

Raspberry Pico Arduino IDE 3

Yükleme bittikten sonra böyle bir yazı oluşacaktır sağ alt kısımda. Bu yazıyı gördükten sonra ise bilgisayarınızdan USB çıkısı sesi gelecek ve Raspberry Pico üzerinde bulunan led yanıp sönmeye başlayacaktır. Bu işlemler bittikten sonra ise Raspberry Pico ilk kodunuzu yazmış bulunmaktasınız.

Raspberry Pico Daha Sonra Nasıl Kodlarız ?

Bu kısımda ise Öncelikle Raspberry Pico USB ile bilgisayara bağlıyoruz.

Raspberry Pico Tercihi

Ardından ise üst menüden Araçlar kısmına tercih ediyoruz. Bu kısımdan ise Port: sekmesine tıklıyoruz. Bu kısımdan ise Raspberry Pico bağlı olduğu Port tercih ediyoruz. Ve böylelikle kodlarımızı yükle buton basmamız yeterlidir. Bundan sonra ise Arduino kodlama dili ile rahatlıkla kodlarınızı kodlayabilirsiniz. Böylelikle python dilini bilmeyenler fakat Arduino dilini bilenler Raspberry Pico rahatlıkla kodlayabilmesini sağlanmaktadır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık