Raspberry Pi Pico Nedir ?

Raspberry Pi Pico Nedir ?

Raspberry Pi Pico Nedir ? yazımızda son günlerde oldukça ismini sık bir şekilde duymuş olduğumuz Raspberry Pi Pico kartını anlatacaz. Lafı uzatmadan yazımıza başlayalım.

Raspberry Pi Pico Nedir ?

Raspberry Pi Pico, Raspberry Pi vakfı tarafından geliştirilmiş olan, düşük fiyat olanağına sahip olan, Raspberry Pi RP2040 mikrodenetleyici çipini temel alan bir mikrodenetleyici kartıdır. Mikrodenetleyici barındıran bir mikro işlemcidir. Bu kart diğer Raspberry Pi Modellerindeki gibi bilgisayar olarak üretilmemiştir ve bu kart Arduino platformuna karşılık olarak gelmiştir.

Raspberry Pi Pico

Raspberry Pi Pico çıktığı tarihten itibaren fiyata olarak oldukça uygun olması (4 dolar) ve kodlamasının veya programlanmasının öğrenilmeye uygun olmasından dolayı hemen dikkatleri üzerine çekmiştir. Raspberry Pi Pico üzerinde bulunan RP2040 mikrodenetleyici kodlamasında kullanılan MicroPython, CircuitPython, C / C ++ ve Arduino kendi dili olmak üzere bir çok çeşit programlama dilini olanak sunmaktadır ve hatta Pyton’un blok tabanlı bir sürümü olan Piper Play’i bile desteklemektedir. Bu kadar çok çeşit dili desteklemesi Raspberry Pi Pico oldukça avantaj sağlamaktadır.

Raspberry Pi Pico Arkası

Raspberry Pi Pico 1 mm PCB’den üretilmiş ve üzerinde 40 adet pin bulunmaktadır. Üzerinde RP2040 mikro denetleyici çipi (“Raspberry Silicon”), çift çekirdekli bir ARM Cortex-M0 + işlemci (133 MHz), 256 KB RAM, 30 GPIO pini ve diğer birçok arayüz seçeneği sunmaktadır. Bunlara artı olarak veri depolama için 2 MB yerleşik QSPI flash belleği üzerinde barındırmaktadır.

Raspberry Pi Pico Boyutu

Raspberry Pi Pico rakibi olan Arduino kartından farklı olarak üzerinde bir sıcaklık sensörü barındırmaktadır. Böylelikle dışarıdan bir bağlantı veya sensör bağlamadan sıcaklık verisini almanızı sağlamaktadır. Raspberry Pi Pico Arduino Nano ile yaklaşık aynı ebatlardadır.

Raspberry Pi Vakfı

Şimdi ise Raspberry Pi Pico kartımızın özelliklerini listeleyelim.

Raspberry Pi Pico Özellikleri

Raspberry Pi Pico kartımızın Raspberry Pi vakfı tarafından hazırlanan özellikleri şu şekildedir;

  • Birleşik Krallık’ta Raspberry Pi Vakfı tarafından tasarlanan RP2040 mikrodenetleyici çipi üzerinde bulunmaktadır.
  • 133 MHz’e kadar çalışan esnek bir saate sahip çift çekirdekli ARM Cortex M0 + işlemci sahiptir.
  • 264 kB SRAM ve 2 MB yerleşik Flash bellek kapasitesini üzerinde barındırmaktadır.
  • Castellated modül, doğrudan taşıyıcı kartlara lehimlemeye olanağı sağlamaktadır ve buda gömülü projeler için oldukça büyük avantaj sağlamaktadır.
  • USB 1.1 ana bilgisayar ve cihaz desteklemektedir hatta Raspberry Pi bilgisayarları ile kodlamayabilme olanağı sağlamaktadır.
  • Enerji açısından verimli uyku ve uyku modları bulunmaktadır.
  • USB üzerinden yığın depolama kullanarak programlamayı sürükle ve bırak özelliği oldukça kullanışlı hale getirmektedir.
  • 26 çok işlevli GPIO pini üzerinde barındırmaktadır.
  • 2 × SPI, 2 × I²C, 2 × UART, 3 × 12-bit ADC, 16 × kontrol edilebilir PWM kanalları bulunur.
  • Çip üzerinde doğru saat ve zamanlayıcı
  • Sıcaklık sensörü direk olarak tümleşik halde üzerinde bulunur.
  • Çip üzerinde hızlandırılmış kayan nokta kitaplıkları sahiptir.
  • Özel çevre birimleri için 8 × programlanabilir IO (PIO) durum makineleri 

şekilde oluşmaktadır. Raspberry Pi Pico önerilen çalışma koşulları ise minimum -20 derecede maksimum ise 70 derece olarak belirlenmiştir. Çalışma voltları ise minimum 1.8volt, maksimum ise 5.5 volt şekilde belirlenmiştir.  Bunun haricinde 1.8-3.3V IO Voltajı (Pico IO voltajı 3.3V olarak sabitlenmiştir).

Pico, çok çeşitli giriş voltajlarından (~ 1.8 ila 5.5V) gerekli 3,3 volt (RP2040 ve harici devreye güç sağlamak için) üretebilen yerleşik bir buck-boost SMPS kullanır. Bu, üniteye tek bir Lityum-İyon hücresi veya seri olarak 3 AA hücresi gibi çeşitli kaynaklardan güç sağlamada önemli ölçüde esneklik sağlar. Pil şarj cihazları da Pico güç zincirine çok kolay bir şekilde entegre edilebilir.

Raspberry Pi  Pico Avantajları Nelerdir?

Raspberry Pi  Pico piyasaya yeni çıkmasına rağmen oldukça ses getirdi ve bunun arkasında yatan bazı özellikler ve avantajlar bulunmaktadır. Bu özellikler şu şekildedir;

  • Ürün, mikrodenetleyici pazarında en yüksek fiyat / kalite oranına sahip olmasından dolayı oldukça dikkat çekmektedir. Gömülü projeler için 4 dolarlık ücreti de kalitesine göre oldukça makuldür. Rakibi olarak çıktığı kart olan Arduino’da ise orijinal ürünlerde fiyatlar oldukça pahalı iken klon Arduino kartlarda ise Raspberry Pi  Pico ile neredeyse aynı fiyat söz konusudur (Arduino Uno ve Arduino Nano için.). Bu bakımdan kalite ve fiyat performans bakımından oldukça uygun fiyatlı bir karttır.
  • Bu ürünü Raspberry Pi Vakfı tarafından geliştirilmiş olması oldukça büyük avantaj sağlamaktadır ve ürün çeşitli testlerden ve enerji verimliliği konusunda oldukça iyi durumdadır.
  • Ürün çevreleyen yazılım oldukça kalitelidir ve bu karttın ayrıntılı dokümanları çeşitli testlerinin grafikleri dokümanında Tıklayınız. bulunmaktadır. Tıklayınız yazan kısmından tıklayarak ürün ile ilgili çeşitli dokümanlara ulaşabilirsiniz.
  • Raspberry Pi  Pico kartın üzerinde bulunan sıcaklık sensörü oldukça avantaj sağlamaktadır ve böylelikle yapılan gömülü projelerde devre ve bulunduğu ortamın sıcaklığı dışarıdan sensör vb. bağlanmadan ölçülecektir.

 

Raspberry Pi Pico Kartının Yapısı

Bu kartın yapısı oldukça küçük olsa da küçük yapısına oldukça çok pin bulundurmaktadır. 40 adet pin bulunan Raspberry Pi Pico, bunun haricinde sıcaklık sensörü, led bootsel butonu, usb gibi kompanentlerde barındırmaktadır. Şimdi ise bu kartın şemasını bakalım.

Raspberry Pi Pico Kartının Yapısı

Bu kartın üzerinde bulunan pinler semada oluştuğu gibidir. Şemada gösterilen bazı pinleri açıklayalım.

  • PIN30: Çalıştır
  • PIN33: AGND
  • PIN36: 3V3
  • PIN37: 3V3_EN
  • PIN39: VSYS
  • PIN40: VBUS

şeklindedir. İlerleyen vakitlerde bu kart ile ilgili çeşitli projeler gerçekleştirecez ve pinleri aktif şekilde kullanacaz. İlerleyen vakitlerde ise bu kart ile ilgili çeşitli projeler ve çalışmalar gerçekleştirecez.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık