Pla Filament Nedir

Pla Filament Nedir ?

Pla Filament Nedir yazımızda Pla filament ne olduğunu, özelliklerinin neler olduğundan bahsedecez. Bunun dışında Pla filamentinin kullanım alanlarını göz atacaz. Yine  bilgi dolu bir yazı ile karşınızdayız. Lafı uzatmadan hadi yazımıza geçelim.

Pla Filament Nedir ?

PLA kelimesi Poli Laktik Asit kelimesinin başa harflerini alarak oluşan, mısır ve şeker pancarı gibi %100 yenilebilir ve doğal kaynaklardan elde edilen, sağlığa herhangi bir zararı bulunmayan bir polyester çeşididir. Kısacası tanımlamak gerekir ise Pla, doğal maddelerden yapılan, baskı ve kullanımında sağlığa zararı olmayan, doğal ve en çok tercih edilen filament çeşidi Pla’dır.  Geri dönüşümünde gübre olarak kullanılabilme ihtimali olan Pla filament, diğer filamentler ile karşılaştırıldığından en çevreci filament dememiz yanlış olamaz. ABS gibi filamantlere göre düşük sıcaklıklarda erime özelliği göstermektedir.

Pla Filament Nedir

Pla Filament FDM tipi 3 boyutlu yazıcıların en çok kullandığı hammaddedir. Bunun başlıca nedenleri ise şu şekilde sıralamak mümkünüdür;

  • Baskı alınması en kolay filament çeşididir.
  • FDM tipi 3 boyutlu yazıcıların tamamında baskı alınabilir.
  • Fiyat bakımından diğer filament çeşitlerine göre uygundur.
  • Baskı esnasından zehirli yada kötü koku çıkarmaz.
  • Doğal maddeler ile yapıldığından dolayı sağlığa zararı yoktur ve mutfak gibi yerlerde kullanılabilir.

Yukarıdaki nedenlerden dolayı Pla filament en çok tercih edilen filament türüdür.

Ahşap Pla Filament

Pla filament bir çok katkılı filament çeşidine de sahiptir. Bunlar Ahşap katkılı, karbon katkılı, bakır, bronz, bambu katkılı, mermer katkılı gibi bir çok katkılı çeşidi de bulunmaktadır. Katkılı filamentten kasıt ise belirli oranlarda Pla filament içerisinde o katkı maddesinin konmasıdır. O katkı maddesinin konması ile Pla filament katkı maddesinin özelliklerini almaktadır. Örneğin ahşap katkılı filament ahşap hissiyatı ve görünü vermektedir.

Pla Hammaddesi

Genel olarak torbalar halinde gelen Pla maddesi öncelikle kazanlara atılır. Ardından ise bu kazanlarda eriyen top top halinde olan Pla hammaddesi, kazanın ucunda bulunan uç sayesinde şekil verilerek filament asıl şeklini alır. Ardından ise bir başka makine ise bu çıkan çubuk halindeki Pla filamenti makaralara sarılması sağlar. Böylelikle Pla filament elde edilme şekli basit bir şekilde anlatmış olduk. Renk verme olayı ise beyaz şekilde olan filament çeşitli miktarlarda renkli filamentler katılır ve rengini almış olur.

Pla Filamentler

Özellikleri

Pla filamentin özellikleri aşağıdaki listelediğimiz şekildedir;

  • Esneklik konusunda Pla, oldukça düşüktür. Fazla esneme özelliği göstermemektedir.
  • Dayanıklılık konusunda orta derecede dayanıklılığa sahiptir.
  • Su içerisinde yada içine su koymanız ile çözülme gerçekleşmez.
  • Gıda kullanımına genellikle uygundur fakat yine de üretici firmanın talimat listesini okumanız faydalı ve gereklidir.
  • Pla filament ömür konusunda orta derece bir ömüre sahiptir.
  • Kullanım kolaylığı bakımından ise oldukça kolaydır. En rahat baskı alımı Pla gerçekleşir.
  • 3 boyutlu yazıcıda enerji harcaması konusunda ise en az enerji harcayan filamentler arasındadır. Nedeni ise kolay erimesi ve tablanın sıcaklık gereksinim duymadan çalışabilme imkanıdır.
  • Yamulma ve kenarlarda kalkma sorunu ise genellikle diğer filamentlere göre az yaşanır.
  • Yatak sıcaklığı olmadan basılabilir ama genellikle 20 ile 60 derece yatak sıcaklığına sahiptir.
  • Baskı sıcaklığı ise 180 ile 230 dereceleri arasından bir sıcaklığa gereksinim duyulmaktadır. Bu sıcaklık gereksinimi Pla filament paket üzerinde yazan değerlere göre ayarlayabilirsiniz.

Bu şekilde özellikleri bulunmaktadır. Bir çok olumlu yanı bulunmaktadır. Şimdi ise kullanım alanları elimizden geldiğince anlatalım.

Pla Filament

Kullanım Alanları

Pla Filament Nedir yazımızın son kısmı olan kullanım alanları kısmında öncelikle belirtmemiz gereken önemli bir husus vardır. Pla filament ortalama bir filamenttir. Ortalamadan kasıt sağlamlık, dayanıklılık gibi konularda ne çok ne az denecek değerleri bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı öncelikle kırılabilecek yerler, aşırı baskı içeren yerlerde kullanılması tavsiye edilmez. Bunun gibi dişli parçalar ve aşırı ince parçalarda da kullanım süresi oldukça kısadır. Sıcaklık dayanımı düşük olmasından dolayı Pla filament 60 derece sıcaklıkta sekil değişim göstermeye başlar. Bunun dışında Pla filament bükülme gibi durulmalara gelemez ve kırılır. Güneşe maruz kalan yerlerde kullanılması mümkün değildir. Güneş ışıkları seklinde değişmelere neden olur.

Pla Geri Dönüşümü

Pla filament mutfak eşyalarında kullanılması mümkünüdür. Bunun dışında atölyeniz yada evinizdeki küçük gereçler için parçalar basmanız mümkündür. Ortalama düzeyde olan işler için iş görecek düzeyde dayanıma ve kullanıma sahiptir. çocuklarınız için üreteceğiniz oyuncaklarda da kullanmanız mümkündür.

Pla Oyuncak

Pla Filament Nedir

Pla Filament Nedir

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık