1. Anasayfa
  2. Matlab

Matlab Nedir ?

Matlab Nedir ?
Matlab Nedir ?
0

Bu yazımızda sayısal hesaplama konusunda oldukça önemli yerde olan Matlap programlama dilini ele alacaz ve elimizden geldiğince bu dilin detaylarına inecez. Lafı uzatmadan yazımıza başlayalım.

Matlab Nedir ?

Matlab nedir kelimesini açıklayacak olursak, Matrix Laboratory kelimesinin ilk üç harfini alarak isimlendirilmiş olan, daha çok matematiksel işlemlerin yapılmasına yönelik tasarlamış olan bir programlama dilidir. Bu dil  1970’lerin sonuna doğru matematikçi ve bilgisayar programcısı olan Cleve Moler tarafından ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra ise Cleve Moler tarafından Mathworks şirketi kuruldu ve böylelikle Matlab programla dili ticari değer kazandı.

1608216127112
Cleve Moler

Matlab Cleve Moler önderliğinde Mathworks şirketi tarafından matematiksel hesaplama işlemleri, algoritma geliştirme, 2dve 3d grafik çizimi, modellemeler, veri analizi, istatistik ve sayamayacağımız kadar çok alanda kullanılmaktadır. Bu dil temelinde matematiksel işlemlerin daha kolay yapılması grafikleştirilmesi amacıyla geliştirilmiştir.

matlab png asil
Matlab

Matlab programlama dilinde yazılan programlar Java, C, C++ ve Fortlan dillerine çevrilebilmektedir. Matlab programlama dili oldukça yüksek performanslı bir dildir. yaptıgımız tüm girdi ve çıktılar, bir belirtme gerekmeksizin otomatik olarak matris olarak tanımlanmaktadır.

512px MATLAB mesh sinc3D.svg
Matlab Üzerinden Oluşturulmuş Çizim

Bu dili anlattığımıza göre kullanım alanlarına göz atalım.

Matlab Kullanım Alanları

Matlab robotikten ulaşım sağladığımız araçlarımıza kadar oldukça geniş bir alanda görev yapmaktadır. İnsanların elleri ile günlerce sürecek işlemleri saniyelere indiren Matlap dilinin birkaç kullanım alanına değinelim. Matlab birkaç kullanım alanı şe şekildedir.

  • Ürünlerin Test ve Ölçümleri
  • Motor ve Güç Kontrolü
  • Robotik Alan
  • Görüntü işleme ve Nesnelerin İnterneti
  • Kontrol sistemleri

Şimdi ise bu alanlara basit bir şekilde değinelim.

Ürünlerin Test ve Ölçümleri

Matlab matematiksel ifadeleri 3d grafikler haline getirebilen bir program olduğundan dolayı ürünlerin test ve ölçümlerinde oldukça ihtiyaç duyulan bir dildir. Ürünlerin başlangıçtan bitişe kadar bir sürü veri ve testten geçmektedir. Bunları Matlab yardımıyla kolayca işlenmesi ile görsel haline getirilebilir ve veri işlemesi işlemi yapılabilir.

Motor ve Güç Kontrolü

Motor gibi oldukça hassas ve hata payı az olan parçalarda Matlab, sistemin verimli çalışması, sistemin korunması, hassasiyet kontrolü  gibi alanlarda yardımcı olur ve şirketleri oldukça masraflı testlerden kurtarmaktadır.

Robotik Alan

Robotik alanda ve robotik zekaların kodlanmasında oldukça yardım alınan Matlab, gerçek dünyaya yakın modellemeler yapılaması, robotik algoritmaların tasarlması ve otomatik şekilde kod oluşturma gibi durumlarda kullanılır.

Görüntü işleme ve Nesnelerin İnterneti

Görüntü işleme algoritmaları oldukça karışık ve zor süreçlerdir ve bu süreçler oldukça büyük önem arz eder. Görüntü analizi için ve algoritmalarının oluşturulabilmesi için oldukça gerekli bir dildir Matlab.

Kontrol sistemleri

Matlab dilinin popüler olmasının nedenlerinden birisi ise sistem ve cihazları kontrol edebilme yeteneğinin olmasıdır ve komut verme, davranışları düzenleme gibi bir çok görevi vardır.  Bu ürünleri sistematik şekilde analiz edebilme, algoritmalarını ayarlama ve tasarlayabilme gibi olanaklar sunmaktadır.

Matlab Avantajları ve Dezavantajları

Matlab programlama dilinin avantajları ve dezavantajlardan oluşmaktadır. Matlab’ın avantajları şu şekildedir;

  • Matlab bağımsız bir platformdur ve farklı işletim sistemleri desteklemektedir.
  • Teknik bilgilere görselleştirmek açısından oldukça işlevsel ve mükemmeldir. Bu işlemleri yerine getirmek amacıyla içerisinde bir çok temel çizim ve görüntüleme komutu bulunmaktadır.
  • Matlab programlama dili kullanımı açısından oldukça basittir.
  • Yorumlama dilinin avantajı olarak hataların bulunması daha basittir.
  • Matlab veri analizi yapabilmeye olanak sağlar.
  • Matlab ‘da yazılan programlar Java, C, C++ ve Fortlan dillerine çevrilebilmektedir.

Matlab’ın dezavantajları ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Matlab bireysel kullanımlar için oldukça maliyetli bir programdır ve kurumsal olarak alındıgında uygun fiyatlı olmaktadır. Matlabın öğrencilere yönelikte uygun bir sürümü de bulunmaktadır.
  • Matlab dili yorumlanmış bir dil olduğundan dolayı derlenmiş dillere göre yavaştır.
  • Matlab ‘da gerçek zamanlı uygulama geliştirmek oldukça zahmetli ve zordur.

Matlab’ın avantaj ve dezavantajları bu şekilde oluşmaktadır.

Matlab Nasıl Başlayabilirim ?

Matlab programlama dilini kullanmanız için öncelikle Matlab uygulaması bilgisayarınıza indirmeniz ve ardından da kurmanız gerekmektedir. Matlab programlama dilini kurmak için Tıklayınız. buraya tıkladıktan sonra işletim sisteminize uygun formatı seçin ve indirmeye başlayın. Burada üzücü olan ise Matlab uygulamasının ücretli oluşudur. Fakat öğrenci iseniz size göre uygun bir sürümü vardır. Bunu indirmenizi tavsiye ederiz. İndirdikten sonra kurmanızın ardından program hazırdır.

Matlab programlama dili için oluşturduğumuz yazılarak gitmek için Tıklayınız. tıklayarak gidebilirsiniz.

İsterseniz Java ve diğer programlama dilleri için sayfamıza Tıklayınız.

İsterseniz Arduino ile ilgili  projelerime göz atmak için sayfamıza Tıklayınız.

  • 1
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_endi
    Beğendi
  • 0
    be_enmedi_
    Beğenmedi
  • 0
    g_l_c_k
    Gülücük
  • 0
    a_k
    Aşk
  • 0
    d_nme
    Düşünme
  • 0
    haval_
    Havalı

Ben Ömer Faruk. Konya'da Yönetim Bilişim Sistemlerinde öğrenim görmekteyim. Yazılım ve Arduino ilgi duymaktayım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir