1. Anasayfa
  2. Java
Trendlerdeki Yazı

Java Nedir ?

Java Nedir ?
Java Nedir?
11

Java nedir ? yazımızda Java ne gibi durumlarda kullanıldığı, avantaj ve dezavantajları gibi konuların işledik.  Öncelikle yazımıza Java nedir ile anlatıma başlayalım.

JAVA NEDİR?

Java birçok otoriteye göre, dünyanın en popüler programlama dilidir. Java, 1991 yıllarında James Gosling ve Patrick Naughton tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Java’nın ilk ismi Oak ve bu isimi Gosling’in ofisinin yakınında bulunan meşe ağacından almıştı. Bu isim daha sonra Green adını aldı ve daha sonra kafeden çağrışım yaparak bu dilin adını Java ismini aldı.

James Gosling
James Gosling

Java nesne yönelimli programlama dilleri arasında yer almaktadır ve bunun çeşitli avantajları vardır. En önemli avantajlarından birisi ise, bir projede birbirinden bağımsız olarak tasarlanan sınıf nesneleri kullanılabilme imkânıdır. Bu durum ile birlikte projeye belli görevlerin eklenmesi veya çıkarılması gibi durumlarda projenin bütününe dokunmadan mümkün kılınabilmektedir.

Java dili güvenilir ve sağlam diller arasında yer almaktadır. Pointer kullanımının kullanıcıya sonuna kadar acık olmaması nedeniyle bu tur durumlarda doğacak güvenlik sorunları yaşanmaz.Aynı anda birden fazla işi yürütebilecek fonksiyonlar çalışması için Multithread programları için destek gerekmektedir. Java’da Multithread programlarına destek mevcuttur. Böylelikle bu tür işleri rahatlıkla yapabilirsiniz.

Java png
Java

Java Kullanım Alanları

Java oldukça çok kullanıma ve popülerliğe sahip bir dildir. Bu dili bir çok plartformda kullanılmaktadır. Bu plarformları şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Android Uygulamaları ve Oyunları
  • Ticari ve Bilimsel Uygulamalar
  • Big Data İşlenmesi
  • Bankacılık ve ATM İşlemleri
  • Web Uygulamaları
  • Bulut Tabanlı Uygulamalar

şeklinde sıralayabiliriz. Yukarıdaki sıralamış olduğumuz maddeleri kısaca göz atalım.

Android Uygulamaları ve Oyunları

Java programlama dili, Android telefon kullanan insanların sürekli kullandığı dildir. Bunun sebebi ise Android geliştirme yapan yazılımcılar Android Studio uygulamasını kullanmaktadır. Bu uygulamayı geliştiren Google şirketi ise, Java programlama dili üzerinden geliştirmiştir. Android Studio öğrenmek isteyen bireyler öncelikle Java programlama dilini öğrenmesi tavsiye edilir. Nedeni ise Android Studio Java altyapısını kullanması ve Java’da oluşturulan kütüphane sisteminin Android Studio olmasıdır. Eğer bir Android Studio öğrenmeye çalışan birey Java mantığını anlamadan Android Studio öğrenemeye çalışır ise zorluk çekecektir. Bu nedenle Java, Android Studio uygulama geliştiren bireyler için çok önemli bir unsurdur.

Android Studio
Android Studio

Ticari ve Bilimsel Uygulamalar

Günümüzde Java diğer dillere göre bilimsel uygulama alanda daha çok tercih edilen dildir. Bunun ana nedeni ise, Java’nın sunduğu güvenlik önlemleri ve oluşturulduğu yüksek hızlardan dolayıdır  Buda bilimsel uygulama alanında büyük avantaj sağlamaktadır. Bilimsel uygulamada en büyük örnek ise, Matlap’dır. Matlap, Java altyapısını kullanan en göze batan örneklerin başında gelmektedir. Ticari uygulamalarda ise büyük finansal hizmetler veren şirketler uygulamalarında Java kullanmaktadır.

matlab png asil
Matlab

Big Data İşlenmesi

Big Data işleme teknolojisinde de Java kullanılmaktadır. Bu konuda örnekler ise Hadoop, Elastic Search şeklinde oluşmaktadır. Fakat bu konuda diğer rakipleri bu uygulamaların önündedir.

hadooop png
Hadoop

Bankacılık ve ATM işlemleri

Bankacılık sektörünün ve ATM sistemlerinin genel altyapısı olarak Java dili tercih edilmektedir. Bunun başlıca nedeni ise Java dilinin güvenilir ve hızlı bir şekilde çalışmasıdır.  Bankalar bilişim departmanında çalışacak kişileri Java deneyimine büyük önem vermektedir.

Web Uygulamaları

Birçok ülke web uygulaması kullanırken Java programlama dilini tercih etmektedir. Ülkeler savunma, sağlık, eğitim vb. alanlarda Java  altyapısını tercih ederler. Bunun ana nedeni ise Java güvenlik konusunda gelişmiş bir dil olmasıdır.

Bulut Tabanlı Uygulamalar

Bulut tabanlı uygulamalar günler geçtikçe daha çok önem ve değer kazanmaktadır. Dünyanın en büyük şirketleri bile buna değer vermektedir. Java programlama dili ise, bulut tabanlı uygulamalara düşük maliyet ile çözüm sağlar.  Java, SaaS, IaaS ve PaaS ile bulut tabanlı uygulamalar yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.

Java Avantajları ve Dezavantajları

Java programlama dilinin avantajları ve dezavantajlardan oluşmaktadır. Java avantajları şu şekildedir;

  • Java programlama dili, yazma, öğrenme, derleme bakımından diğer rakiplerine göre daha kolaydır.
  • Java aynı anda bir çok işlemi yerine getirebilme gücüne sahip bir programlama dilidir.
  • Java’da bellek 2 ana bölüme ayrılmıştır. Bu sayede bilginin geri yüklenmesi ve saklanması kolaylaştırılmıştır.
  • Java özel yazılımlara gerek yoktur sadece Java JDK yüklü olması yeterlidir. CMD ekranından bile kodlarınızın çıktılarına bakabilirsiniz.
  • Java’da sınıfların erişimi güvenlik yöneticisi sistemi bulunmaktadır. Buda Java’yı güvenli ve kullanımı kolay hale getirmektedir.
  • Java nesneye yönelimli bir dildir ve yeniden kullanılabilmeye uygun kodlar oluşturmayı sağlar.
  • Java en popüler diller arasında yer almaktadır.
  • Java kararlı bir dildir.

Java’nın dezavantajları ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Java C ve C++ gibi dillere göre performans bakımından daha yavaştır.
  • Java’nın bir olumsuz yanı ise yedeklemeye olanak sağlamamasıdır. Bu büyük bir dezavantajdır.
  • Java ayrıntılı ve karmaşık olabilir. Bunun nedeni ise ayrıntılı şekilde yazılan kodlar belli bir süre sonra karmaşıklığa neden olabilir.
  • Java çöp toplama işlemi yüzünden önemli bir bellek alanı olması gerekmektedir.

Javaya Nasıl Başlayabilirim ?

Java programlama dili kullanabilmemiz için öncelikle Java JDK yüklememiz gerekmektedir. Java JDK indirmek için Tıklayın. Daha sonra ise bunu indirip kurmamız gerekmektedir. Kurduktan sonra Path ayarlarını yapmamız gerekmektedir. Path ayarları için Tıklayın. Bu ayarı da gerçekleştirdikten sonra istersek derleyici bir program ile (Örneğin IntelliJ IDEA Community Edition) yada not defteri üzerinden kodları yazarak, daha sonra CMD ekranından derleme imkanına sahipsiniz.

Arduino ve diğer içerikli yazılarımıza gitmek için Tıklayınız.

 

  • 4
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_endi
    Beğendi
  • 0
    be_enmedi_
    Beğenmedi
  • 0
    g_l_c_k
    Gülücük
  • 0
    a_k
    Aşk
  • 0
    d_nme
    Düşünme
  • 1
    haval_
    Havalı

Ben Ömer Faruk. Konya'da Yönetim Bilişim Sistemlerinde öğrenim görmekteyim. Yazılım ve Arduino ilgi duymaktayım.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (11)

Popüler Yorumlar
  1. 14 Şubat 2021

    Java en sevdiğim yazılım dillerinden birsi ve sende gerçekten güzel anlatmışsın.

Yapılan Yorumlar
  1. 14 Şubat 2021

    Java en sevdiğim yazılım dillerinden birsi ve sende gerçekten güzel anlatmışsın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir