Html Nedir ?

HTML Nedir ?

Bu yazımızda web sitelerimizin temel yapı taşı olan html hakkında çeşitli bilgiler vereceğiz. Html nedir? sorusu ile yazımıza başlayalım.

Html Nedir ?

CERN adlı şirkette görev alan  mühendis Tim Berners-Lee, bilgi ve dokümanların paylaşılması zor olduğundan dolayı bunlara yönelik bir paylaşım programı olması gerektiğine inanmaktaydı. Bunun  için 1080 Html ortaya çıkardı. Html gelişim göstermesinin ardından World Wide Web (www) sisteminizde kurmuştur.

Tim Berners Lee

Html nedir yazımıza başlamadan önce belirtmemiz gereken önemli bir husus html kendi başına bir programlama dili oluşturmamaktadır ve bunun başlıca nedeni ise html kodları ile çalışır vaziyette bir program yazılma koşulunun olmamasıdır. Fakat bu dili yorumlayabilen programlar sayesinde programlar yazılabilmektedir.

HTML 5

 

Html açılımı ise Hypertext Markup Language şeklinde ve türkçesi ise hiper metin işaretleme dili olarak geçmektedir. Html yapısının tam olarak yaptığı işlemler ise yazı, görüntü, video gibi değişik verileri ve bunları içeren sayfaları birbirine basitçe bağlamak, bunun yanı sıra söz konusu sayfaların web tarayıcısı yazılımları tarafından düzgün olarak görüntülenmesi için gerekli kuralları belirlemeye yaramaktadır.

Html Kullanım Alanları

Html kullanım alanı denilince diğer diller gibi bir çok kullanımım alanı bulunmamaktadır. Bunun ana sebebi ise Html’in programlama dili olmayışıdır. Html sadece bir işaretleme dilidir. Bu özelliğinden dolayı sadece Web sitelerimizin temel yapısını oluşturmaktadır. Web sitelerinde kullanım alanlarına göz atalım.

Web Gezinme

Web sitelerinin ilk günlerden bu günlere kadar html altyapısını kullanarak gezinme işlemi gerçekleşmektedir. Site içindeki sayflar ve siteler arası ulaşımda html sayesinde olmaktadır.

Web Sayfaları Geliştirmek

Html ile dünyada en çok ziyaret edilen ve popüler sitelerin alt yapısında oldukça yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Web sayfalarının birbirlerine bağlanabilmesi için html büyük bir kullanımı söz konusudur. Bununla birlikte ilk kurulan sitelerde sadece html ile kurulan site sayısı oldukça fazladır. Günümüzde bile yoğun olarak kullanılan html sayesinden bir çok site birbiri ile iletişimini sağlamaktadır.

Html İle Yapılmış Bir Web Sayfası

Web Oyun Geliştirme

geçmiş zamanlarda html alt yapısı ne kadar uygun olmasa da html5 ortaya çıkması ile ile birlikte oyun geliştirme işlemi oldukça kolaylaştı ve rakiplerine karsı çeşitli yakın performanslar vermeye başlamıştır. Bununla birlikte Html5 sunmuş olduğu spesifikasyonları desteklediğinden dolayı oyun geliştirmek daha mümkün hale gelmiştir.

JavaScript

Bununla beraber daha bir çok işlem yapılmaktadır. Fakat biz en popüler ve en çok kullanım çeşitlerini sunduk. Simdi ise Html bize sunduğu avantajlar ve dezavantajlara değinelim.

Html Avantaj ve Dezavantajları Nedir ?

Html işaretleme dilinin avantaj ve dezavantajlarını anlatmadan önce vurgulamamız gereken ise bu bir programlama dili değildir. Bu nedenden dolayı karşılaştırma yaparken bu faktörü göz önüne almamız büyük önem arz etmektedir.

Html Avantajları Şu Şekildedir;

  • Kullanımı için program indirmeniz gerekmemektedir ve kullanımı oldukça basittir. Bunun yanı sıra ücretsiz bir platformdur.
  • Tüm tarayıcılar üzerinde sorunsuz şekilde çalışmaktadır ve her tarayıcı desteklemektedir.
  • Web sitelerinin bir çoğu Html  alt yapısını kullanır ve oldukça popüler bir dildir.
  • Fotoğraf, video, ses gibi dosyaları sitelere gömmek oldukça kolaydır.

Html Dezavantajları Şu Şekildedir;

  • Html ile oluşturulan sayfalar oldukça sade ve kısıtlılıkla oluşturulur. Tek başına yapılan sayfalar oldukça da uzun ve karmaşık kod satırlarından oluşur.
  • Html tek başına güvenlik konusunda oldukça eksiktir. Tek başına güvenli bir site oluşturmaya elverişli değildir.
  • Html yetenekleri oldukça kısıtlı bir dildir ve bu eksikliklerini JavaScript, Php ve Css gibi yardımcılarla tamamlamak mümkündür. Tek basına işlem yapma yeteneği yoktur.
  • Her sayfa için tek tek kodlamak mümkündür.

Html Nasıl Başlayabilirim ?

Dünya çapta büyük bir önem ve popülerlik kazanmış  bir dil olan Html, kullanımı ve başlaması oldukça kolaydır. Bu dile başlamak için gerekli bir program yoktur. Sadece bilgisayarınıza .html bir dosya uzantısı oluşturduğunuz zaman bu dilde çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu uzantılıda taratıcıda çalıştırmanız halinde ise oluşan çıktı karşınıza çıkacaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz şekilde kurduktan sonra ise buradan Tıklayın. html ile ilgili yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

İsterseniz Java ve diğer programlama dilleri için sayfamıza Tıklayınız.

İsterseniz Arduino ile ilgili  projelerime göz atmak için sayfamıza Tıklayınız.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık