C# Nedir ?

C# Nedir ?

C# Nedir ?

C# nedir sorusunu soracak olursak ilk önce ilk kuruluşuna gitmemiz gerekmektedir.  C# Danimarkalı yazılım mühendisi olan Anders Hejlsberg öncülüğünde, Microsoft tarafından nesneye yönelik, basit, modern ve türetilmiş bir dil olarak piyasaya çıkmıştır. C# dili ilk çıktığı zamanlarda oldukça sıkıntılı ve kullanışsız bir dildi. Fakat Microsoft sürekli üzerinde yenilikler getirmesinin ardından oldukça kullanışlı bir dil olmaya başladı.

Anders Hejlsberg

C# dili Java ve C++ dilleriyle benzerlik göstermekte ve bunun nedeni ise C++ Microsoft ailesi tarafından geliştiriyor olmasıdır. Fakat Java ile benzerliği ise, C#’ın Java programlama dilinin sonra çıkmış olması ve Java olumlu yanlarının C# tarafından alınmış olmasıdır. C# bu kadar sık duyulmasının nedeni ise, Java ve C++ diline olan benzerliği, veri türü girilmesinde esneklik sağlaması ve sorunlarının diğer dillere göre az olmasıdır. Bu nedenlerden dolayı C# programlama dili oldukça popüler olmuştur ve geniş kitlelerce kullanılmaktadır.

C#

C# önceki sürümleri desteklemektedir. Bununla birlikte nesne yönelimli bütün dillerin özelliklerini içerisinde barındırmaktadır. Otomatik olarak çöp toplayıcı özelliğine sahip bir dil olan C#, bununla birlikte oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Bunun dışında masaüstü ve web uygulamalarında oldukça tercih edilen ve profesyonelce tasarlanmaya yardımcı olan yapıya sahiptir. Oyun geliştirme konusunda da oldukça popüler bir dildir. Bunlarında dışında ise  orunlarını ve sıkıntılarınızı çözmek için oldukça çok topluluklara  sahip olmaktadır.

C# Kullanım Alanları

Modern bir programlama dili olan C# ne gibi alanlarda kullanıldığı açıklayalım. C# oldukça çok kullanıma sahip olan bir programlama dili olmaktadır. Bu dilin en popüler olduğu alanların listesi şu şekildedir;

  • Windows uygulamaları
  • Oyun Geliştiriciliği
  • Web uygulamaları

şeklindedir.

Windows Uygulamaları

C# denilince ilk akla gelen şey Windows uygulamalarıdır. Profesyonel ve öğrenilmesi basit bir şekilde Windows uygulaması geliştirmek isteyenlerin ilk tercihi olan C#, Windows içinde geliştirmesinin avantajı ile birlikte Windows işletim sisteminde uygulama geliştirmek için oldukça uygundur. C# ile geliştirme aşamalarınız sorunsuz şekilde devam eder. Bununla birlikte C#’da çöp toplama gibi işlevler mükemmellik derecesinde performans göstermektedir. Kullanışlı ara yüzü ile kodlamasında oldukça basitidir. Bununla birlikte oldukça çok topluluğun bilmesinden dolayı kaynak bulmada hiç sorun yaşamazsınız.

Market Otomasyonu

Oyun Geliştiriciliği

C# programlama dili oyun geliştiriciliği konusunda oldukça popüler ve oyun geliştiriciliğinde bolca tercih edilen bir dildir.  Yapılan yatırım ve sürekli güncellenmesine bakacak olursan ilerleyen sürelerde bu sürece böyle devam edecektir. Windows bünyesinde geliştirilmesinin vermiş olduğu avantaj sayesinde, Windows işletim sitemi ile en az sorun yasayarak çalışan oyunlar elde edilir. C# programlama dili oyun geliştirme için kullanılan Unity ile sorunsuz bir şekilde bütünleşiktir. Bu durumun avantajı olarak ise, Unity oyun motorunu kullanmayı sağlar. Bu gibi bir çok nedenden dolayı C# oyun geliştiriciliğinde oldukça popülerdir.

Unity

Web Uygulamaları

Windows C# ilk geliştirilme amacını aslında .NET teknolojisine yönelik olarak bu dili geliştirmek istemiştir. Bu nedenden dolayı C# Web uygulamalarında oldukça tercih edilen bir programlama dildir. C# programlama dili sayesinde açık kaynaklı plartformlar sayesinde oldukça dinamik web uygulamalar ve web sitelerini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

ASP.NET

C# Avantajları ve Dezavantajları

Oldukça modern ve Java gibi dillerin özelliklerini üzerine alan C#’ın olumlu yönleri olduğu gibi olumsuz özelliklerde bulunmaktadır. Simdi bunları inceleyelim.

C# avantajları şu şekildedir;

  • Çeşitli yapılan anketlerce C# en sevilen dillerin başında gelmektedir ve oldukça fazla C# ile ilgili iş ilanları bulunmaktadır. Yani bu dili öğrenmeniz durumunda iş bulmada daha az sıkıntı çekersiniz.
  • Oldukça sade ve öğrenilmesi kolay olan dillerden birisidir.
  • Diğer programlama dillerine göre oldukça işlevselliğe sahip devası büyüklükte bir kütüphane sahiptir. Buda kullanıcılara oldukça yardımcı olmaktadır.
  • Güvenlik bakımından oldukça güvenlidir ve bakım maliyetleri oldukça düşüktür.
  • C# sistemi yönetmekte oldukça etkili bir programlama sistemidir ve otomatik olarak çöp toplama özelliğine sahiptir.
  • C# oldukça çok kaynağa sahip bir dildir ve sorununuzu internette aratmanız sonucu sorununuzu rahatlıkla çözebilirsiniz.

C# dezavantajları da şu şekilde sıralanabilir;

  • C# her değişiklik yaptığınızda programı derleme ihtiyacı duymaktadır.
  • C# diğer programlama dillerine göre oldukça yavaştır.
  • C#, .Net platformuna bağlılığından dolayı C# programlama dili esnekliği oldukça azdır.

C# Nasıl Başlayabilirim ?

C# başlamak isteyenler için en rahat başlayacağı uygulama Visual Studio programıdır. Windows tarafından geliştirilen bu programa Tıklayınız. linkinden indirebilirsiniz. Bu programdan C# kısmını seçerek projelerinize başlayabilirsiniz.

İsterseniz Java ve diğer programlama dilleri için sayfamıza Tıklayınız.

İsterseniz Arduino projelerime göz atmak için sayfamıza Tıklayınız.

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık