Arduino Parçaları

Arduino Parçaları

Arduino çeşitli projeler ve denemeler yapmak için bulunmaz bir nimettir. Bir proje üzerinde çalışma yaparken Arduino parçalarına ihtiyaç duymaktayız. Bu Arduino parçaları ise bir çok çeşit ve kategoride sıralanmaktadır. Bu kadar çok çeşitli Arduino parçasının olması da yeni kullanıcılarda kafa karışıklığına neden olmaktadır. Yeni kullanıcılara yardımcı olmak amacıyla Arduino en bilindik parçaları şu şekilde oluşmaktadır.

Arduino

 

Programlamaların yapıldığı ana parçamız Arduinodur. Arduino parçalarını üzerindeki dişi girişler sayesinde başlanması sağlanır ve Arduino parçalarını ile iletişim kurulur. Bilgisayara Arduino kablo ile bağlanır. Arduino çeşitleri vardır ve ihtiyacınıza göre Arduino çeşitlerini kullanabilirsiniz. Bununla ilgili yazılımıza ulaşmak için Tıklayın.

                                  Arduino Uno

Arduino Kablosu

Arduino bilgisayara bağlanmasını sağlayan kablodur. Bu kablo ile bilgisayara bağlanılması ve bağlanması ile Arduino progranmasını sağlar. Ayrıca enerji de sağlar. Arduino kartına göre kablo çeşitlilik gösterebilir.

                           Arduino Kablo

Breadboard

Arduino parçaları arasında önem parçalardan birisidir. Bunun nedeni ise Arduino parçalarını breadboard üzerindeki delikler sayesinde  ile test edilme imkanı sağlamaktadır. Bununla birlikte bir parçayı birçok kez test etme imkanı sunmaktadır. Breadboard çeşitli boyutlarda olanı ve çeşitli renklerde olanları vardır.

                          Breadboard (küçük)

Jumper Kablolar

Breadboard üzerindeki ve Arduino ayaklarında bulunan deliklere yerleşen kablolardır. Bu kablolar ile Arduino parçaları arasında iletişim kurulmasını ve enerji verilmesi sağlanır. Jumper kablolar üç çeşitten oluşmaktadır. Bunlar erkek-erkek, erkek-dişi, dişi-dişi şeklindedir. Bu çeşitlerden ihtiyacınıza uygunu tercih edebilirsiniz.

                              Jumper Kablo

Led

LED, ışık yayan diyot anlamına gelmektedir ve iki bacaktan oluşmaktadır. bunlar artı (+) ve eksi (-) bacaklardır. Bu bacakların kısa olanı eksi (-), uzun olan bacagı ise artı (+) şeklindedir. Ledlerin renkleri sadece görsel açıdan farklı değildir. Ledler renklerine göre voltaj değeri barındırmaktadır. Örneğin kırmızı led 2 volt değer ile çalışırken, mavi led ise 3.3 volt ile çalışmaktadır. Bu nedenle ledler genellikle direnç kullanılarak devreye bağlanır.

                          Ledler

Dirençler

Dirençler bir iletken üzerinden geçen elektrik akımının zorlanmasına ifade etmektedir ve birimi ohm dur. Dirençlerin görevi iletken üzerinden geçen akımın belli bir değerde tutulması sağlar. Dirençlerin bir çok değeri ve çeşitleri vardır. Dirençlerin ohm değerleri üzerindeki çizgilerden hesaplanmaktadır.  Ayrıntılı bilgi için Tıklayın.

                                   Direnç

Potansiyometre

Potansiyometreler devrede bulunan akımın azaltılması-çoğaltılması yada sınırlamak için kulanılan devre elemanlarıdır. Arduino parçaları arasında önemli yeri olan potansiyometreler, doğrusal bir sürgü vasıtasıyla direnç değeri değiştirilebilir veya ayarlanabilme olanağı sunmaktadır. Örneğin lambanın ışık şiddetini azaltma veya çoğaltma işlemini potansiyometreler sayesinde yaparız. Arduino parçalarına potpnsiyometreyi bağlarken ohm değerine dikkat etmemiz gerekmektedir.

          Potansiyometre

Buton

Buton, üzerine baskı kurulması ile bir devreyi yada iletimi gerçekleştiren Arduino parçalarıdır. Bu parçalar bir işlemi basılı tutulduğu sürece gerçekleştirme veya durdurma işlemi yapar.

                                     Button

Buzzer

Buzzer 2 veya 5 volt arasında çalışan, mekanik bir şekilde ses çıkarmaya (ikaz sesi) yarayan alettir. Buzzerlar genellikle bip sesi çıkarır ve Arduino sayesinde bip sürelerini ayarlamak mümkündür.

                                       Buzzer

Lcd Ekran

Lcd ekranlar yazılar saatler gibi karakterleri gösteren ekran çeşidir. LCD, liquid crystal display (sıvı kristal ekran) kelimesinin kısaltmasıdır. Arduino sıkça kullanılan bu ekran türleri uygun fiyatlı ve progranabilmesi oldukça basittir. Bu ekranların boyut ve renk bakımında çeşitliliği oldukça fazladır.

                                  Lcd Ekran

Servo Motor

Servo motor, içinde bulunan mekanizma sayesinde açısal-doğrusal pozisyon, hız ve ivme kontrolünü hatasız bir şekilde verilen işlemi yapan motor çeşididir. Genelde 0-180 derece arasında dönüş yapan servo motorlar, özel amaçla üretim yapılan motorlarda bu derece 360 kadar çıkmaktadır. bu motorlar genellikle DC ve AC şeklinde ikiye ayrılır. Bu motorları alırken dikkat edilmesi gereken bir hususta kg değerinde olan gücüdür.

                             Servo motor

Step Motor

Step motor, adım adım hareketini gerçekleştiren, elektrik enerjisini fiziksel enerji çeviren motor türüdür. Bu motorlar adım adım hareket etme prensibi ile çalışır ve komutlarda adım şeklinde sunulur. Step motorlar 3 boyutlu yazıcıdan cnc tezgahlarına kadar geniş bir kullanım alanı vardır.

                        Servo motor

Röle Kartı

Röle kartları, üzerinden geçen akım ile çalışmaya başlayan ve küçük değerli akım ile yüksek değerli bir alıcıyı anahtarlaması yarayan Arduino parçasıdır. röle kartları Arduino verilen komutlar ile çeşitli elektronik parçaları (lamba, motor vb.) istediğiniz an çalıştırmak mümkündür.

                       Röle Kartı

Rfid modülü

Rfid modülleri, radyo frekansı kullanarak nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemine verilen isimdir ve genellikle iki parçanın iletişime geçmesi ile oluşur. Okuyucu çeşitli radyo dalgaları gönderir ve etiketteki mesaj ile kendi mesajını karşılaştırır. Eğer uyumlu ise gerekli sinyal verilmesini sağlar.

                                   Rfid

Joystick Modül

Joystick modülü iki eksene konulmuş olan potansiyometrelerin karşılıklı olarak veri alınması işlemi yapan Arduino parçasıdır. bu modül sayesinde x ve y eksenler üzerinde hareketler sağlanarak, motor çalıştırma, lamba yakma, veri alma gibi işlemler gerçekleşir.

                   Joystick Modülü

Ultrasonik Mesafe Sensörü

Ultrasonik mesafe sensörü, çeşitli ses dalgaları gönderek etrafındaki nesnelerle arasındaki uzaklığı ölçmeye yarayan sensordur. Bu sensör yarasa ve yunus gibi hayvanlardan esinlenilerek yapılmıştır. Akıllı araçlardan Apartman lambalarına kadar bir çok kullanımı olan bu sensör en verimli 2-200 cm arasında çalışmaktadır.

                  Ultrasonik Mesafe Sensörü

Sıcaklık ve Nem Sensörü

Sıcaklık ve nem sensörü, sıcaklığın ve nemin sayısal olarak ölçülmesine yarayan sensordur. Hayatımızın bir çok alanında yer alan bu sensor, dijital çıkış sağlan bir sensördür.

            Nem ve Sıcaklık Sensörü

İvme ve Gyro Sensörü

İvme ve gyro sensörü, üzerinde 3 eksenli bir gyro ve 3 eksenli bir açısal ivme ölçer bulunduran 6 eksenli bir IMU sensör kartıdır. Bu kart ile sabitlendiği yerin (drone, roket , iha vb.) ivmesinin komtrolu ve gyro değerinin karşılaştırılması işlemi yapılmaktadır. 3-5 volt arasında çalışmaktadır.

                İvme ve Gyro Sensörü

Ses Sensörü

Ses sensörü, dışarıdan gelen ses dalgalarını algılaması ile çalışmaya başlayan sensördür. Üzerinde bulunan potansiyometre sayesinde hassasiyet ayarı yapılabilmesine olanak sağlamaktadır. Bu sensör bir olayı tetiklemek için oldukça uygundur.

                         Ses Sensörü

Duman Sensörü

Duman sensörü, çeşitli gaz dizilimlerini sahip olup, oldukça hassas yapısı ile tehlikeli gaz ve duman duyması ile sinyal veren bir parçadır. . LPG, bütan, propan, metan, alkol, hidrojen ve sigarayı gibi şeyleri tespit etme yelteğine sahiptir.

               Duman Sensörü

Su Seviyesi Sensörü

Su seviyesi sensörü, su seviyesini belirlemesi, yağmuru tespit edilmesi gibi durumları yapan, potansiyometre mantığı ile suya direnç sağlaması ile ölçülür. Bu sensör ile birlikte bir su birikintisinin seviyesi rahatlıkla ölçülmektedir.

                  Su Seviyesi Sensörü

Ayrıntılı bilgi ve çeşitli projeler için sitemizi ziyaret edebiliriz veya sorularınızı yorum olarak belirtebilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık