Arduino Nedir?

Arduino Nedir ?

Hayatımızda sıkça adını duyduğumuz Arduino, bilgisayarlarda bulunan işlemciye benzer bir işlemci barındıran ve elektronik cihazları kontrol edilmesini ve yönetilmesini sağlayan programlanabilir bir mikroişlemcidir. Arduino açık kaynaklı bir yapıya sahiptir ve defalarca aynı kart üzerinden kodlama yapabilme olanağı sunmaktadır. Arduino geliştirme kartı sayesinde bir çok projeyi açık kaynak kodları sayesinde kolaylıkla hayata geçirilebilir ve fiyatları da oldukça uygundur. Açık kaynaklı kod ise donanım bilgilerin ve yazılımın kaynak kodlarına erişilebildiğini ifade eden ve isteğe yönelik değişikliler yapılabildiğini ifade eder.

                         Arduino geliştirme kartı

Arduino mikrodenetleyici kartlar sınıfında yer almaktadır. Mikrodenetleyiciler, giriş bacaklarından aldıkları verileri kendine emredilen komutlara uygun şekilde çıkış bacaklarına veri ileten, bir çok kez programlama imkanı sağlayan mikroişlemcidir. Mikrodenetleyiciler kendine yüklenen program haricinde işletim sistemine ihtiyaç duymayan yapılardır. Şuanda bir çok çeşitte ve markada üretilen mikrodenetleyici bulunmaktadır.

                    Arduino Mikrodenetleyicisi

Arduino Avantajları Nelerdir?

Arduino geniş bir kullanıcı kitlesine sahip bir karttır. Bu kullanıcı kitlesini çeşitli avantajlar sağlayarak oluşturmuştur. Arduino çeşitli avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Donanımsal ve yazılımsal açıdan açık kaynaklıdır ve böylelikle kodları inceleyebilir, donanımsal eklemeler yapamaya uygundur.
  • Sadece tek kablo ile iletişim kurma olanağına sahiptir.
  • Arduino çeşitli kütüphaneleri sayesinde ve Arduino programı sayesinde kolaylıkla programlama imkanı sunmaktadır.
  • Sensörlerden gelen verileri kullanarak basit bir şekilde çevresiyle etkileşime giren sistemler tasarlama imkanı sunmaktadır.
  • Üzerinde bulunan analog ve dijital girişler sayesinde bu verilerin işlenmesine olanak sağlar.
  • Mikroişlemcilerin karmaşık kodlanması sadeleşmesi sağlar ve kodlamada kolaylıklar sağlar.
  • Birçok çeşit modelden oluşmakta ve bu modellerin klonları olmasından dolayı fiyatları olduktan uygundur.

Arduino Çeşitleri

Arduino bir çok geliştirme kiti ve çeşitli kartları bulunmaktadır. En kullanışlı olanları ve en çok tercih edilen Arduino kartı şunlardır;

  • Arduino Uno
  • Arduino Nano
  • Arduino Mini
  • Arduino Mega
  • Arduino Leonardo

Arduino ailesinin en çok kullanılan kartlarındandır.

Arduino Uno

Arduino çeşitleri arasında fiyat uygunluğu nedeniyle en çok satış yapılan ve en popüler olan Arduino kartıdır. Bu kart ile çeşitli birçok proje geliştirebilmeye olanak sunmaktadır. Arduino Uno Atmel Atmega 328P mikrodenetleyicisine sahiptir. Kart üzerinde ise, 14 adet dijital giriş / çıkış pini, 6 adet analog giriş pini, 16 MHz saat hızı için osilator, bir adet USB bağlantısı, bir adet DC güç girişi, bir adet ICSP bağlantı başlığı ve bir adet reset düğmesi bulunmaktadır.

                                 Arduino Uno

Arduino Nano

Arduino Nano, küçük yapısı sayesinde küçük yerlerde kullanma kolaylığı sağlar ve bununla birlikte breadboard üzerinde çalışmalar yapmak için   tasarlanmış bir kompakt bir karttır. Arduino Nano, Atmega328işlemcisi kullanır. DC güç girişi bulunmamaktadır ve USB Mini-B kablosuyla ile bilgisayarla iletişim kurar. Arduino Nano üzerinde 14 adet dijital giriş / çıkış, bu çıkışlardan 6 tanesi PWM çıkışı, 8 adet analog giriş vardır.

                   Arduino Nano

Arduino Mini

Arduinolar arasında en küçük Arduino unvanına sahip olan Arduino Mini, Sadece 1.8cm x 3.3cm boyutlarındadır. Dahili USB girişi olmayan bu kart, bu yüzden bilgisayara harici USB-TTL arabirimi -Mini USB Adaptör ile bağlanabilir. Arduino Mini ATmega328çipi kullanır. Düşük enerji kullanımından dolayı, pillerle çalıştırılması söz konusudur.

                             Arduino Mini

Arduino Mega

Dijital çıkış pin sayısı ile dikkat çeken Arduino Mega, bellek bakımdan da diğer kartlardan yüksektir. Arduino Mega, Atmega2560 işlemci yapısı kullanmaktadır. Diğer Arduino kartlarına göre daha fazla dijital çıkışı (54 adet)bulundurur ve bunlar içinde 14 PWM çıkışı vardır. Daha hızlı aktarım olanağına sahip olan Arduino Mega, bir çok eklentiye uyumludur. Örneğin RepRap Ramps v1.4 eklentisi ile 3 boyutlu yazıcıların kartı olarak işlev görebilmektedir.

                              Arduino Mega

Arduino Leonardo

Arduino Leonardo bağlandığı bir bilgisayara bir fare veya klavye olarak (sanal bir CDC seri / COM portu gibi) görebilmektedir ve kendi dahili USB haberleşme özelliğine sahiptir. Arduino Leonardo ATmega32u4 işlemci yapısını kullanmaktadır. Arduino Leonardoda 20 tane dijital giriş / çıkış pini bulunur ve bunların  7 tanesi PWM çıkışı olarak, 12 tanesi de analog giriş olarak kullanılabilmeye olanak sağlamaktadır.  Bunlarla birlikte 16Mhz kristal, mikro USB soketi, güç soketi, ICSP konektörü ve reset tuşu bulundurmaktadır.

                         Arduino Leonardo

Arduino Tercihimizdeki Dikkat Etmemiz Gerekenler

Arduino tercihi yaparken öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlenmeniz gerekmektedir. Bunun nedeni ise her Arduino kendine göre bir yapıya sahip olmasıdır. Arduino her modeli farklı bir ihtiyaç göz önüne alınarak tasarlanmıştır. Buna bir örnek verecek olursak Arduino Mini küçük yerler için tasarlanmıştır ve bundan kaynaklı olarak bacak sayısı ve üzerinde bazı şeyler bulunmamaktadır. Arduino Mega ise daha çok pin girişi bulunan ve işlemci hızı yüksek olan bir Arduino modelidir. Arduino Uno modeli bir çok projeyi destekler ve uygundur. Bu nedenle bir çok projede Arduino Uno kullanılır.  Fakat en başta belirttiğimiz gibi ihtiyaçların belirlenmesi büyük önem arz etmektedir. genel kullanıma en uygun Arduino modeli ise Arduino Uno’dur. Bunun ana nedeni ise piyasada en çok bulunan model olması ve en uygun fiyatlı modeller arasında yerini almasıdır.

Arduino Kartların Yapısı

Aşağıda görsel üzerinde Arduino Uno (klon) kartın üzerinde nelerden olduğu sayılarla belirtirmiştir. Arduino Uno kartı göstermemizin nedeni ise en çok tercih edilen ve uygun olan kart olmasıdır.

                                                                                                                                           Arduino Yapısı
  1. USB jakı
  2. Power jakı (7-12 V DC)
  3. Reset butonu
  4. Power pinleri
  5. Analog girişleri
  6. ATmega328 için ICSP
  7. TX / RX pinleri
  8. Dijital giriş / çıkış pinleri (yanında~ işareti olan pinler PWM çıkışı olarak kullanılabilmektedir.)
  9. Ground ve AREF pinleri
  10. Mikrodenetleyici ATmega328
  11. Led
  12. Power ledi
  13. 16 MHz kristal şeklinde oluşmaktadır.

Yukarıdaki Arduino Uno(klon) 14 dijital giriş/çıkış pini bulunmakta ve bunlardan 6’sı PWM çıkışı olarak kullanıla bilinmektedir. 6 analog giriş pinine sahiptir olup, 16 MHz kristal osilatörü, USB bağlantısı, 2.1mm güç girişi, ICSP başlığı ve reset butonunu üzerinde barındırmaktadır. Çalıştırmak için DC 7~12V güç kaynağına bağlamak yeterli olacaktır.

Sitemizden çeşitli Arduino parçalarının görevlerini içeren yazıyı Buradan tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık