3d Yazıcılarda Figür Basma

3d Yazıcılarda Figür Basma

3d Yazıcılarda Figür Basma yazımızda 3 boyutlu figürlerin basımında dikkat etmemiz gereken hususları ve Dilimleme programında dilimleme işlemi yaparken dikkat etmemiz gereken hususları ele alacaz. Lafı uzatmadan yazımızı geçelim. Yazımıza başlamadan web sitemize geldiğiniz içi teşekkür eder, sürekli olarak bizi takip etmenizi dileriz. Hadi başlayalım.

3d Yazıcılarda Figür Basma

3d Yazıcılarda Figür Basma, 3 boyutlu yazıcıların çoğalması ile oldukça popüler olan ve kullanıcıların sevdiği dizi karakterleri, oyun karakterleri, çizgi film karakterleri 3 boyutlu şekilde çizdikten sonra 3 boyutlu yazıcıda basmaktadırlar. Çizmeyi bilmeyenler veya gerekli ekipmanlara (3 boyutlu tarama ve özel stüdyo ekipmanları vb.) sahip olmayan kişiler ise hazır ücretli veya ücretsiz STL dosyaları ile kendi figürlerini basmaktadırlar.

3d Yazıcılarda Figür Basma

Bu yazımızda 3 boyutlu figürlerin nasıl yapıldığından bahsetmeden 3 boyutlu figürlerin basılırken dikkat etmememiz gereken hususları kendi deneyimlerim ile elde ettiğim bilgileri paylaşacaz. Bu yazıya başlamadan önce belirtmek istediğim bir husus ile bu yazımızın 3 boyutlu yazıcılarla yeni tanışan kişilere yönelik olduğunu belirletelim. Lafı uzatmadan şimdi dikkat etmemiz gerekenler ve yapmamız gerekenlere başlayalım. https://www.thingiverse.com/ web sitesinden seçeceğimiz ücretsiz bir dosya üzerinde gösterim yapacaz. Hadi başlayalım.

3d Yazıcılarda Figür Basma

Bu ücretsiz STL sitesinden bir batman figürü buldum ve Buradan tıklayarak bu STL dosyasına ulaşabilirsiniz. Bu dosyayı indirdikten sonra Files kısmına tıklayarak dosyanın STL dosyasının olduğu kısma ulaşabilirsiniz. Buradan STL üzerine tıkladığınızda Cura Dilimleme Programını devreye girerek çalışacaktır. Ve ekrana aşağıdaki gibi Cura Programının Ve Batman figürü önümüze gelecektir.

3d Yazıcılarda Figür Basma 1

Fakat bu figür üreticisi boyutlarını oldukça büyük yapmış ve tablamıza sığmıyor bunun için fiğ ürü seçip ölçeklendirme kısmında %100 olan kısmı %3 kadar küçültüyoruz. Ardından ise nesne listesinden Figürü tercih ediyoruz ve farenin sağına basarak nesneyi ortala buton basıyoruz. Şimdi koskocaman olan nesne uygun ebatlara gelmiş oldu ve masamız yada vb. yerlere koyulacak ebatlara gelmiş oldu. Şimdi ise asıl ayarları yapacaz.

3d Yazıcılarda Figür Basma 2

Öncelikle yukarı menüde bulunan nozzle boyutlarını ve basacağınız hammadde olan filament cinsini tercih edeniz. Bu tercih oldukça önemlidir. Bunlara dikkat ediniz. Eğer nozzle değiştirmediyseniz Cura dilimleme programında seçili olan 0.4 mm kalsın.

3d Yazıcılarda Figür Basma 3

Şimdi ise yapıştırma ve destek ayarlarını göz önüne getirelim. Sağ taraf üst menüde bulunan ayarlar kısmını açınız. Bu kısımdan bulunan destek ve yapıştırma butonlarına tik koyunuz. Bunun nedeni ise Batman üzerinde bulunan uzantıların rahat bir şekilde üretilmesi için Destek gereklidir. Yapıştırma ise tablaya biraz fazla şekilde bir katman atar ve tablaya tam yapışma sağlar. Bu yapışma sayesinde baskı, baskı esnasında oynamayı engeller. Şimdi ise Destekli ve desteksiz halini, yapıştırmalı ve yapıştırmasız halini gösterimini yapacaz. Farkları göreceksiniz.

Destekli ve Desteksiz Baskı

Destekli ve desteksiz hali u şekildedir. Öncelikle Desteksiz ve Yapıştırmasız halini görelim.

Desteksiz ve Yapıştırmasız Figür

Şimdi ise Destekli ve Yapıştırmasız halini görelim.

Destekli ve Yapıştırmasız Figür

Şimdi ise her ikisini de aktif hali, yani Destekli ve Yapıştırmalı halini görelim .Biz figür basımında bu ikisinde açmanızı tavsiye ediyoruz.

Destekli ve Yapıştırmalı Figür

Bu destek ve yapıştırma butonu filamenti biraz fazla harcamanızı sağlar fakat baskının mümkün olabilmesi için bunlar gereklidir. Yapıştırmasız da olabilir ama desteksiz filament tablaya bos şekilde akacaktır. Bütün baskı boşuna gidebilir.

 

3d Yazıcılarda Figür Basma yazımızın şimdi ise destekli ve yapıştırmalı şekilde basılan baskımızın şimdi ise destek ve yapıştırma temizlenmesi lazımdır. Bunun için yan keski ve maket bıçağı gibi alet lazım. Bu aletleri hazırladıktan sonra Batman baskısının fotoğrafını açıp fotoğraftaki girintiler ve çıkıntılara göre destek ve yapıştırmaları temizleyiniz.

Temizlenmesi Gereken 3 Boyutlu Figür

 

 

Temizledikten sonra 3 boyutlu figürümüz hazır olmuş olur. Bundan sonraki işlem ise bu hazırlamış olduğumuz figürün boya kısmı gelmektedir. Bunu başka bir yazımızda anlatımını gerçekleştirecez. Bu boyama ile ilgili önemli ayrıntılara orda bahsedecez.

3d Yazıcılarda Figür Basma

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık