3d Yazıcılarda Baskı Alınmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

3D Yazıcılarda Baskı Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

3d Yazıcılarda Baskı Alınmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler konulu yazımıza başlamadan 3 boyutlu yazıcılardan bahsedelim. 3 Boyutlu yazıcılarda hayatımızın her alanına girmiş durumda ve hayatımızı oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu sektör ilk baslarda oldukça ilgi çekti ve oldukça pahalıydı. Çinli üreticilerin 3 boyutlu yazıcıların üretimine girmesi ile uygun fiyatlı ve seri üretime geçmesi sağlandı. İlk başlarda bu sektörün zamanla kaybolacağı yada yok olacağını ön görenler olsa da, 3 boyutlu yazıcılar yılların geçmesi ile her yıl üstüne koyarak büyümeye devam etti.
Simdi ise bu 3 boyutlu yazıcı ilgisini çeken ve ihtiyacı olan herkesin evinde bulunmaktadır. 3 boyutlu yazıcılar kaliteli baskı almanın çeşitli puf noktaları vardır. Bunları beraber olarak inceleyecez ve baskılarımızı en pürüzsüz ve sorunsuz hale getirmeyi sağlayacaz. Şimdi dikkat etmemiz gereken hususları maddeler halinde inceleyelim.

3d Yazıcılarda Baskı Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1) Hammadde Seçimi

Öncelikle yazıcınınız kullandığı ham maddelerde çeşitliğine göre ve sizin ihtiyacınıza göre değişmektedir. Örneğin ayrıntılı figür basımında ve küçük şeyler basmak istiyor isen reçine hammaddesini kullanan SLA yazıcılar tercih edebilirsiniz. Fakat büyük baskılar ve ucuz hammadde olanağına sahip olmak istiyor iseniz filement hammaddesini kullanan FDM yazıcıları tercih edebilirsiniz. Bunlar farklı hammaddeler kullansalardı kaliteli ve kalitesiz şekilde olan bir çok şekilde hammadde bulunmaktadır.

Kaliteli bir hammaddeden oldukça sağlam, parlak ve iyi bir baskı alınabilmektedir. Kalitesi düşük veya bayat bir hammaddeden ise baskı almanız zorlaşır, nozul ucunda tıkanma sorunu oluşabilir, tablaya yapışmama sorunu olabilir ve baskı istediğiniz güzellikte olmamama olasılığı yüksektir. Bu yüzden 3 boyutlu yazıcıların hammaddesini tercih ederken üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Kaliteli bir baskının ilk ayağını kaliteli bir hammadde oluşturmaktadır.

3 Boyutlu Yazıcıda Baskı Sorunu

2) 3 Boyutlu Yazıcının Temizliği

Kaliteli bir baskı alınması için 3 boyutlu yazıcının temizliği oldukça önem arz etmektedir. İlk olarak yazıcımızın tablası temiz olmalıdır. Yağ, toz, çeşitli kir ve pisliklerin tablada olması ilk kat baskıyı tam şekilde tablaya yapışmamasını sağlayacaktır ve bunun sonucu olarak baskınız bozuk çıkacaktır.

Bunun dışında ise yazıcımızın tekerleklerinin yada kızaklarının hareket gerçekleştirdiği parçaları yolu güzel bir şekilde temizlenmelidir. Bunlar temizlenmez ise tekerlek yada kızak geldiğinde oynama yapmasına baskının milimetrik olarak bozulması yol açacaktır. Bununla birlikte yazıcının büyük önem arz eden fan ve soğutucularının belli periyotlarla temizlenmesi gerekmektedir. Oynar parçalar, tekerlekler, kızaklarda belirli periyotlarla yağlanmalıdır. Tekerlekli yazıcılarda tekerlekler belli bir ömürlerini doldurunca değiştirilmelidir.

3d Yazıcının Bakımı

3) 3 boyutlu Yazıcının Tabla Ayarları

3 boyutlu yazıcılarda baskı alınmasında kilit nokta ilk katmandır. İlk katmanın tablaya tam manası ile yapışması gerekmekte ve diğer katmanlarında bu düzende gitmesi gerekmektedir. Her baskıdan önce tabla ayarı yapılması iyi olacaktır fakat bu ayar iki üç baskıda bir yapılması da sakınca yaratmamaktadır. Tabla ayarı ile ilgili ayrıntılı bilgiye 3 Boyutlu Yazıcılarda Tabla Ayarı Adlı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Buradaki işlemleri yaparak yazıcınızı güzel bir şekilde ayar yapmanız mümkündür.

Tablanın Ayarlanması

4) 3 Boyutlu Yazıcının Nozzle Temizliği

3 Boyutlu yazıcıların nozzle filement çıktığı ve filement eritilip tablaya aktarıldığı kısımdır. Bu nedenden dolayı nozzle baskı kalitesinde büyük etkenlerin basında gelmektedir. Örneğin pis ve uzun süre kullanılmış bir nozzle düzgün bir şekilde filement eritemez ve şekil veremez. Bu yüzden istenilen baskıyı veremez. Bu nedenden dolayı ise nozzle, nozzle iğnesi ile baskıdan önce temizlenmelidir. Tel fırça ile de ağız kısmındaki artık filement varsa güzelce temizlenmelidir. Bunun dışında ise nozzle belli baskı saatine ulaştıktan sonra değiştirilmelidir. Pirinç alaşım belli bir sıcaklığa maruz kaldığından kullanılması baskı kalitesi düşürür.

Tıkanmış ve Değişmesi Gereken Nozzlelar

 

5) Baskının Tablaya Yapışması

3 boyutlu baskı alınmasında en önemli aşama tablaya nozzle ile hammaddenin yapışma aşamasıdır. Bu aşamada ilk katmanın tablaya iyi bir şekilde yapışması önem arz eder. Tablanın temiz olması, ayarı doğru olması ile birlikte tablaya da dışarıdan yapışması için çeşitli maddeler sürülmektedir. Bunlar saç spreyi, pritt yapıştırıcı gibi maddelerdir. Yazıcınızın marka, modeline göre bunlara ihtiyaç duyup duymayacağınız sizin ihtiyacına kalmış bireydir. Önemli olan ilk katmanın tam manasıyla tablaya yapışması ve hiç kalkmamasıdır.

Tablaya Yapışmaması Sorunu

6) Yazıcının Bulunduğu Ortam

Yazıcının bulunduğu ortam baskı kalitesini doğrudan etkilemektedir. Aşırı sıcaklık farklı olan yerlerde yazıcı tutulmamalıdır. Örneğin çok sıcak bir oda yada çok soğuk bir ortamda tutulması olumsuz bir durumdur. Bunun nedeni ise yazıcı belirli işlemleri belirli sabit sıcaklıklarda yapmaktadır. Bu nedenden dolayı ortalama sıcaklıklarda tutulmalıdır. Bunun dışınca aşırı toz ve pislik içeren ortamlarda tutulmamalıdır. Yazıcının bulunduğu masa vb. yer sağlam olmalı sarsıntı olamamalıdır. Sarsıntılı yer olursa baskılarda kusurlar ve kaymalar olabilir. Yazıcının bulunulduğu masa sabitlenmeli ve sarsıntı olmamalıdır.

3d Yazıcılarda Baskı

Bu yazımızda kendi 3 boyutlu yazıcım ile elde ettiğim tecrübeleri size aktarmaya ve en doğru şekilde baskı almanıza yardımcı olacak bilgiler aktarmaya çalıştım. 3 Boyutlu Yazıcılar ile ilgili yazılarımıza Buradan. ulaşabilir ve bizi takip edebilirsiniz.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık