1. Anasayfa
  2. 3d Yazıcılar
Trendlerdeki Yazı

3d Yazıcılar Nedir?

3d Yazıcılar Nedir?
3 Boyutlu Yazıcılar Nedir?
1

3d yazıcılar son 15 yıldır popülerliği git gide artmaktadır.  İlk çıktığı tarihlerde oldukça pahalı olan bu aletler, Çin menşeli firmalar bu sektöre adım atması ile birlikte 3d yazıcıların fiyatları oldukça azalmıştır. Bu fiyat düşüşünün karşılığı olarak ise, tüketiciler uygun fiyatlı şekilde 3d yazıcı temini gerçekleştirmektedir.  Bunun sonucu olarak evlerde yerini bulan 3d yazıcılar hayatımıza çeşitli kolaylıklar sunmaya başladı.

3d Yazıcıların Tarihi Gelişimi

  • İlk 3d yazıcı Charles Hull tarafından 1984 üretildi ve SLA Teknojosi kullanan bir yazıcı modeliydi.
  • 3b yazıcıların bulunması ile 1986 yılında 3d yazıcılar üzerine ilk şirket (3B Systems) kuruldu ve 3d yazıcılar üzerinde çalışmalar başladı.
  • Çeşitli şirketlerin 3 boyutlu yazıcılar üzerinde çalışması meyvesini verdi ve FDM ve SLS teknolojileri keşfedildi ve 3 boyutlu yazıcılar bu teknolojiler ilke üretilmeye başlandı.
  • 1995 yılına geldiğimizde çalışmaların hızlanması sonucu Z Corporation Şirketi tarafından ilk 3d yazıcı piyasaya sürüldü.
  • 3d yazıcıların bireysel kullanıcıların kendilerinin üretmesi amacıyla 2007 yılında Reprap adında açık kaynaklı 3 boyutlu yazıcı kodları yayınlandı. Bununla birlikte mekanik olarak parçaları birleştiren bireyler Arduino Reprap atılması ile kendine özgün yazıcı elde etmektelerdir.
  • 2009 yılında ise Makerbot ve 3D Systems tarafından geliştirilen Cubify gibi ev tipi 3B yazıcıların sayısı gün geçtikçe arttı.
  • 2015 yılında ise sosyal ağlar yardımıyla 3 boyutlu yazıcıların ünü arttı ve Çin meseli üreticiler uygun fiyatlı 3d yazıcıları ile adı sıkça duyulmaya başlandı.
ilk uc boyutlu yazici
İlk 3 Boyutlu Yazıcı

3d Yazıcılar Nedir ?

3 boyutlu yazıcılar, 3 boyutlu olarak şekilde tasarlanmış nesneleri çeşitli programlar vasıtasıyla STL dosya formatına gerilmesi ile çeşitli maddelerden elle tutulabilen somut maddeler haline getiren makinalardır. Bu aletin en büyük avantajı kalıp ve büyük makinalar olmadan istediğiniz cismi 3 boyutlu şekilde basma olanağı vermesidir.

3D YAZICILAR PNG
3d Yazıcı

 

Bu makinelerin gelişim tarihinin başlangıcında oldukça pahalı ve büyük yer kaplamaktaydı. Yeni 3 boyutlu yazıcı teknolojilerin keşfedilmesi ve uygun fiyatta 3d yazıcıların üretilmesi ile bir çok evde yerini almaya başladı. Fiyatları 1200 ile 80000 tl arasında değişen bu makinalar kullanıcılara oldukça zaman ve yer tasarrufunda bulunan bu makinalar, birçok kişinin işi haline gelmeye başlamıştır.

sdsdsd
3d Yazıcı

3d Yazıcıların Avantajları Nelerdir ?

  • 3 boyutlu yazıcılar sayesinde 3 boyutlu tasarım ile yapılan bir işin işçilik maliyeti olmadan (frezeleme, tornalama, üretim sonrası talaş temizleme vb.) saatler hatta dakikalar içinde bir ürün üretilebilecektir.
  • 3 boyutlu yazıcılar sayesinde mimarlık gibi çizimlerin 3 boyutlu haline ihtiyaç duyan şirket ve öğrenciler anında basılmasını sağlayacak ve çizimin avantajı ve dezavantajı canlı bir şekilde görülmesini sağlanacaktır.
  • Karmaşık şekillere sahip nesneler ağır işçilik masrafların kurtarması sağlar ve rahatlıkla şekilde sorun olmadan nesneyi elde etmeni sağlar.
  • 3 boyutlu yazıcılarda en çok kullanılan PLA filament sağlığa zararlı değildir ve piyasada rahatlıkla bulunan bir hammaddedir. Sadece yurtdışından gelmez ve bir çok yerli üretici tarafından ülkemizde üretilmektedir.
  • Tıp alanında ise çeşitli protez ve impilantlar 3 boyutlu yazıcılar ile üretilmektedir. Örneğin kafatasında kırık meydana gelen hastaya uygun 3 boyutlu tasarımı yapılır ve üretimi oluşturulur. Böylelikle kısa sürede hastanın sağlığına kavuşması sağlanır.
  • Uygun üretim maliyetleri sayesinde çeşitli figür, oyuncak basmak için oldukça uygundur. 3 boyuntlu tasarım bilmeseniz bil internetten hazır ve ücretsiz tasarımları basabilirsiniz.
3D yazicilar2 300x202 1
3d Yazıcılarla Yapılmış Protez

3d Yazıcı Çeşitleri Nelerdir ?

3 boyutlu yazıcılar bir çok çeşitte birbirlerinden ayrılmaktadır ve kullanıcılar bu konuda bilgi karmaşası yasamaktadır. 3 boyutlu yazıcılar teknolojisi, kullandığı madde gibi unsurlar birbirlerinden ayırmaktadır. Bu yazıcıların bir çok çeşidi bulunmaktadır. Öncelikle kullandıkları teknoloji açısından dört grupta incelenmektedir. Bunlar;

  • Stereolithography (SLA) Teknolojisi
  • Digital Light Processing (DLP) Teknolojisi
  • Fused Deposition Modelling (FDM) Teknolojisi
  • Selective Laser Sintering (SLS) Teknolojisi seklindedir.

Bir çok çeşit 3d yazıcı çeşidi bulunmaktadır ve biz sizin için en bilindik Fused Deposition Modelling (FDM) Teknolojisindeki yazıcıların çeşitlerini tanıtacak. Diğer modelleri tanıtmama nedenimiz ise bu tip yazıcı teknolojileri genellikle fabrikalar ve hastaneler tarafından kullanılmaktadır. Evlere ve küçük iş yerlerine en uygun olan teknoloji Fused Deposition Modelling (FDM) Teknolojisidir. Bunun nedeni ise kullandığı hammaddelerin fiyatların uygun olması ve oldukça geniş bir satış ağına sahip olmasıdır. Bir diğer avantajı ise yedek parça konusunda her yerde bulunması ve uygun fiyatlı olmasıdır. 3d yazıcıların Fused Deposition Modelling (FDM) Teknolojisini kullanan yazıcılar 4 sınıfa ayrılır. Bunlar

  • Kartezyen Yazıcılar
  • Delta Yazıcılar
  • Scara Yazıcılar
  • Polar Yazıcılar şeklinde sıralanır.

Bu çeşitler arasında ise en çok kullanılan Kartezyen Yazıcı çeşididir. Uygun fiyatlı olması ve çeşitli açık kaynaklı kodlarla yapılabilmesi ile en ünlü Fused Deposition Modelling (FDM) Teknolojisidir. Şimdi bu yazıcı türlerini inceleyelim.

Kartezyen Yazıcılar

Kartezyen tipi 3 boyutlu yazıcılar, yukarı-aşağı, sağa-sola, öne-arkaya yani  üç eksende (X, Y, Z) hareketlerini gerçekleştiren 3d yazıcı tipidir. Bu yazıcılar en maliyeti düşük şekilde üretilen yazıcı tipidir. Bu yazıcılar piyasada en çok satılan ve en tipine en uygun olarak görülen 3 boyutlu yazıcı tipidir. Kartezyen yazıcılarda kendi içlerinde çeşitliliği barındırmaktadır.

sdsdsd
3d Yazıcı

Delta Yazıcılar

Delta yazıcılar, delta robotlarından yola çıkarak yapılan, 3 kolun kısalma ve uzama prensibi ile ekstruderu hareket ettirmesi ile çalışan yazıcı tipidir.

Delta 3d Yazıcılar Nedir
Delta 3d Yazıcılar

Polar Yazıcılar

Polar yazıcılar, yazma tablasında sürekli dönen bir tablanın bulunduğu ve açılar ve polar koordinatlar sistemine dayanan yazıcı çeşididir.

Polar Yazıcı Nedir
Polar Yazıcılar

Scara Yazıcılar

Scara yazıcılar ise, sabit bir şekilde duran tabla (tabla baskının oluştuğu kısım) ekremli yapıda olan kolların baskıyı oluşturduğu yazıcı tipidir.

3D Yazıcılar Nedir
Scare 3d Yazıcı

Filament Çeşitleri

3 boyutlu yazıcıların çeşitlerini örmüş olduğumuz Fused Deposition Modelling (FDM) Teknolojisi 3 boyutlu yazıcılar hammadde olarak filament kullanmaktadır. Bu filamentler ise özelliklerine, yapılarına ve içerdiği maddelere göre çeşitlere ayrılır. 3 boyutlu yazıcıda baskı almadan önce ihtiyacınıza göre filament çeşidini belirlemeniz gerekmektedir. Önemli hususlardan birisi ise sahip olduğunuz yazıcının baskı alabildiği filament çeşitleridir. Çünkü her üç boyutlu yazıcı Her filamenti basamamaktadır. Bir çok filament çeşidi kullanılmaktadır ve biz en popüler ve en çok tercih edilenleri sıraladık.

PLA

PLA filament her yazıcının basabildiği, nişasta içeren, doğada çözülebilen ve en çok tercih edilen filamenttir. Bu filament türü oldukça makul fiyatlarda satılmaktadır. Bunun dışında en uygun yazıcıda bile oldukça yüksek baskı alabilme olanağı sunan filamenttir.

pla 1
PLA filament

ABS

ABS, hafif ve set bir polimerden elde edilen, yüksek dayanım ve darbe direncine sahip olan bir filament çeşididir. ABS olumsuz yanı ise baskısı sırasında zehirli gazlar çıkarmasıdır ve baskı alınırken bulunulduğu yer oldukça iyi havalandırılmalıdır.

ABS Filament Nedir
ABS Filament

PETG

PETG, dünyadan en çok kullanıma sahip plastik çeşididir ve pet şişelerden gıda kaplarına kadar oldukça geniş bir kullanım sunar.

PETG Filament Nedir
PETG Filament

TPE

TPE, oldukça dayanaklı ve esnek yapıda olan bir filament çeşidir. otomobillerden ev aletlerine kadar geniş bir kullanım alanı vardır.

TPE Filament Nedir
TPE Filament
  • 1
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_endi
    Beğendi
  • 0
    be_enmedi_
    Beğenmedi
  • 0
    g_l_c_k
    Gülücük
  • 0
    a_k
    Aşk
  • 0
    d_nme
    Düşünme
  • 1
    haval_
    Havalı

Ben Ömer Faruk. Konya'da Yönetim Bilişim Sistemlerinde öğrenim görmekteyim. Yazılım ve Arduino ilgi duymaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
PETG Filament Nedir ?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Hayallerimi süsleyen 3 boyutlu yazıcı hakkında detaylı ve güzel bir içerik olmuş umarım en kısa zamanda bu hayellerimi süsleyen yazıcıya kavuşur ve sizden birçok güzel şey öğrenebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir