3d Yazıcıdan Basılabilecek Aletler

3d Yazıcıdan Basılabilecek Aletler

3d Yazıcıdan Basılabilecek Aletler yazımızda 3 boyutlu yazıcı ile basılabilecek olan araç ve gereçleri inceleyecez. Bu anlatımda benim kullanmakta olduğum ve bizzat kullandığım baskılar yer almaktadır. Lafı uzatmadan yazımıza başlayalım.

3d Yazıcıdan Basılabilecek Aletler

Bu yazımızda 3d Yazıcıdan Basılabilecek Aletler ele alacaz ve bu STL dosyalarının ücretsiz olmasına özen gösterecez. Böylelikle 3 boyutlu yazıcı sahibi olan veya etrafında 3 boyutlu yazıcı olan kimselerin rahatlıkla ücretsiz şekilde basabileceğini aletleri derleyecez. Lafı uzatmadan 3 boyutlu STL dosyalarını sıralayalım.

3d Yazıcıdan Basılabilecek Aletler

1)Mengene

Bu küçük PCB devreleri, elektronik kartlar, Arduino, Raspberry Pico, gibi kartların ve elektronik aletleri sıkıştırılarak üzerinde çeşitli lehimleme işlemlerini yapılmasını sağlar. Mengeneler genellikle bir yere sabitlenip orada işlem yapılmasını sağlarken bu 3 boyutlu yazıcıdan üretilen Mengenede ise seyyar şekilde istediğiniz yerde istediğiniz parçayı sıkıştırarak üzerinde çeşitli tamiratlar ve lehimleme işlemleri yapabilirsiniz.

Mengene Parçaları

Bu mengene 14 parçadan oluşmakta ve 155 gram yakın filament ihtiyacı duymaktadır. Bu parçaların basım süresi ise 3 boyutlu yazıcı tipi ve modeline göre değişse de ortalama yaklaşık 1 güne yakın şekilde basılmaktadır. Bu parçaları bastıktan sonra ve bu parçalarını birbiri ile birleştirmenizin ardından ise 3 boyutlu yazıcıdan üretilmiş mengene sahibi olacaksınız.

Mengene Birleştirilmiş Hali

2)Lehim Sehpası

3d Yazıcıdan Basılabilecek Aletler yazımızın ikinci aleti ise Lehim sehpasıdır. Bu lehim sehpası oldukça pahalı olan Lehim tutacaklarının yada kendi lehim tutacağımı kendim yaparım diyenler için oldukça hüş bir lehim sehpasıdır. Bu lehim sehpası sayesinde uzun lehim sürelerinde lehim makinasının sürekli olarak elde tutma gereksinimi ortadan kalkacak ve Lehim işlemleriniz oldukça kolaylaşacaktır. Ortasında bulunan bos kısmada istediğiniz ürünü yerleştirebilirsiniz. Örneğin lehim pastası koyarak lehimleriniz daha kolay ve masada düzen oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Lehim Sehpası

Bu Lehim Sehpası tek parçadan oluşmakta ve yaklaşık 40 gram filament ile basılması mümkündür. Bu Lehim Sehpasının basımı ise 3 boyutlu yazıcının modeli ve tipine göre değişse de ortalama 6 saat içerisinde basılması mümkündür. Burada yazıcı modeli ve tipine göre basım süresinde değişiklikler olabilir. Üretim işlemi bittikten sonra ise Artık size özgün olan 3 boyutlu yazıcıdan basılmış olan bir Lehim sehpası sahibi olacaksınız.

Lehim Sehpasının Kullanımı

3)Direnç Bükücü

3d Yazıcıdan Basılabilecek Aletler listemizin arasında en kısa sürede ve en az filament ile basılma unvanının sahibi olan Direnç Bükücü, çeşitli boyutta, çeşitli değerlerde olan dirençleri devrelere veya PCB üzerine yerleştirmek amacıyla bacaklarının dik bir şekilde bükülme işlemini gerçekleştiren. kılavuz görevi göre bir alettir. Bu alet sayesinde devre üzerine yada breadboard üzerinde koyacağımız direçlerin bacaklarının kolaylıkla ve düz bir şekilde eğmemizi sağlayacaktır. Böylelikle dirençlerimiz düz bir şekilde duracak ve devre veya breadboard üzerinde şık bir görüntü sağlayacaktır.

Direnç Bükücü

Bu Direnç bükücü STL dosyaları arasında bir sürü ebatta dosya bulunmaktadır ve tek parça halinde olan bu 3 boyutlu STLler  12 gram ortalamasına sahiptir. Tabiki 12 gram ortalama değerdir olduğu gibi, 8 tane farklı şekilden ve modelden oluşmaktadır. Bunların her birinin ucunda ise anahtarlık deliği bulunmakta ve bu durumda bu Direnç bükücüleri yanımızda basit bir şekilde taşımamıza olanak sağlamaktadır. Böylelikle hem bir anahtarlığımız olmuş olur hem de bir direnç bükücü. 2 saat ortalama baskı süresi ile diğerlerine göre daha kısa ve az filament harcadığını söylememiz mümkündür.

4)Modüler Sabitleme Sistemleri

3d Yazıcıdan Basılabilecek Aletler yazımızın son aleti olan modüler sabitleme sistemi ele alacaz. Bunun nedeni ise 3 boyutlu yazıcısı olan kimselerin hem görüntü alma veya da kamera sabitleme gibi durumlara ihtiyacı olan kişilerin indirmesi ve üretmesi gereken bütün dosyalar bu modüler sabitleme sistemlerinde bulunmaktadır. Bu modüler sistemlerde istediğiniz şekilde telefonu yada kamerayı sabitleyebilir, mengene yardımı ile de masaya sabitleyebilir yada ayak üreterek masada sabit şekilde kalabilir. Ücretsiz Stl bulunduğu Thingiverse en çok indirilen bir dosyadır.

Modüler Sabitleme Sistemleri

Bu dosyada 6 Farklı modüler yapı bulunmakta ve hepsi kendi içinde çeşitli parçalara ayrılmaktadır.

Modüler Sabitleme Sistemi

3d Yazıcıdan Basılabilecek Aletler

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık