1. Anasayfa
  2. 3d Yazıcılar

3d Yazıcı Tabla Ayarı

3d Yazıcı Tabla Ayarı
3 Boyutlu Yazıcılarda Tabla Ayarı
1

Bu yazımızda 3d yazıcı tabla ayarını ele alacaz ve inceleyecez. Nasıl yapıldığı hakkında çeşitli bilgiler verecez ve önemine değinecez. Lafı uzatmadan başlayalım yazımıza.

3d yazıcı tabla ayarı, 3d yazıcıların olmazsa olmaz önem taşıyan ayarıdır. Bu ayar büyük önem taşımakta ve baskınızın kaliteli olmasında en önemli etkendir. Yeni nesil yazıcılarda 3d tabla ayarına gerek kalmasa da uygun fiyatlı yazıcılarda tabla ayarı yapmak bir zorunluluktur.

3d Yazıcı Neden Tabla Ayarı Yapmalıyız ?

3d yazıcılarda tabla ayarı yazıcının tablası ile nozzle arasında mesafenin ayarlanmasını ifade etmektedir. Genellikle bu mesafeyi 3d yazıcı kullanıcıları A4 kağıdını tabla ile nozzle arasına koyarak ayarlama yapmaktadır. Bunun nedeni ise tabla ile nozzle arasındaki mesafe 20mm olması gerekliliğidir. Bu nedenden dolayı tabla ayarı yapılması bir zorunluluktur. 3d yazıcı tabla ayarı direk olarak baskının kalitesi etkilemektedir. Bunun dışında ise direk olarak ayar yapılmadan çalıştırma yapılması durumunda yazıcı kalıcı zararlar verilmesi mümkündür.  3d yazıcı tabla ayarı bu nedenlerden dolayı mühim bir gerekliliktir. Yeni nesil ve yüksek fiyatlı yazıcılarda bu işlem otomatik şekilde yazıcı tarafından baskıdan önce gerçekleşmektedir.

sdsdsd
3d Yazıcı

3d Yazıcı Tabla Ayarı Ne Sıklıkla Yapılmalıdır ?

Bu işlem genellikle 2 – 3 baskıda bir tekrarlanması gerekliliği tavsiye edilmektedir. Fakat bir Ender 3V2 kullanıcı olarak her baskıda bu işlemi tekrarlanmasını tavsiye ediyorum. Eğer küçük bir parça basmanız durumunda ise bu işlem 2 baskıda bir şekilde olabilir. Bu ayar bu kadar sık yapmamızın nedeni gelecek olursak, yazıcı üretmiş olduğumuz ürünü çıkarırken dışarıdan uyguladığımız kuvvet ile ayarları bozulmasına sebep olmaktadır. Dışarıdan baskı uygulamadığımızı varsaysak bile yazıcı sürekli olarak yukarı, aşağı, sağa ve sola hareketler gerçekleştirmektedir. Bu işlemin sonucu olarak ise motorların da katkısı ile sürekli titreşim meydana gelmektedir. Bu titreşim 3d yazıcı tabla ayarı bozulmasına neden olacaktır. Bu nedenden dolayı bu ayar sürekli şekilde yapılması gerekmektedir.

71Do9OzgAS. AC SL1500
Ender 3 V2 3d Yazıcı

Bu Ayarı Yapmasak Ne Olur ?

Bu ayarı yapmaz isek tabla ile nozzle arasındaki mesafe 20mm yukarı olduğunu varsayalım. Nozzle gelen filement tablaya yeterince yakın olmadığından dolayı filement tablaya yapışmayacak ve 3 boyutlu baskıların en önemli kısmı olan ilk katman baskısı oluşmayacak. Çıkan filement ya nozzle ağız kısmının etrafında birikecek yada tablaya gelişi güzel dağılacaktır. Bu durum ile ilk katman baskısı olmayan 3 boyutlu baskı basılamayacak ve filement, geçen süre, giden elektrik bize zarar olarak dönecektir.

Eğer tabla ile nozzle arasındaki mesafe 20mm yakın olduğunu varsayımı üstünden gidecek olursak, nozzle ile tabla arasında yeterli boşluk olmadığından nozzle direk olarak tablayı kazıyacaktır. Bu kazıma sonucu olarak ise tablada kalıcı zarar oluşacaktır.

WhatsApp Image 2021 08 03 at 15.35.04
3d Yazıcı Tabla Ayarı Yapılmaması Sonucu Oluşan Hasar

3d Yazıcı Tabla Ayarı

Bu anlatımda Son yılların en yüksek satış oranına sahip olan Ender 3 V2 üzerinden anlatımımızı gerçekleştirecez. lafı uzatmadan Aşamalara geçelim.

1.Aşama:

3 Boyutlu yazıcımız iki  Eksende bulunan gerdirme kayışlarına ayar yapmamamız gerekmektedir. Bunun nedeni ise gerdirme kayışlarını tablanın ayarı yapıldıktan sonra yapılırsa tabla ayarı tamamen bozulur. Bu nedenden dolayı gerdirme kayışları ilk başta ayarlanmalıdır.

Not: Gerdirme Kayışları bir defa düzgün şekilde ayarlandıktan sonra sık sık ayarlanmasına gerek yoktur. Gerdirme kayışı ne çok sert nede çok gevsek olmalıdır. Sert bir şekilde yapılırsa motorlar çabuk şekilde yorulur ve mekanik parçalarda deformasyon çabuk gerçekleşir. Serbest bir şekilde kayış ayarlanır ise kayışta atlamalar olacak ve baskı tamamen hatalı olacaktır.

71Do9OzgAS. AC SL1500 1
Ender 3V2 Gerdirme Kayışları (Kırmızı Kareler)

2. Aşama:

Bu yazımızda tarif edeceğimiz yazıcımız olan Ender 3 V2 çalıştırıyoruz. Bundan sonra ise Ana Menüden Prepare (Hazırlamak) Tıklayınız.

3d Yazıcı Tabla Ayarı
3d Yazıcı Tabla Ayarı

Ardından ise Prepare içinde bulunan Auto Home (Otomatik eve dön) Tıklayınız.

3d Yazıcı Tabla Ayarı
3d Yazıcı Tabla Ayarı

Bundan sonra ise Prepare de bulunan Disable Stepper (Step motorları devre dışı bırak) Tıklıyoruz.

3d Yazıcı Tabla Ayarı
3d Yazıcı Tabla Ayarı

Böylelikle yazıcımız baslangıç noktasında geldi ve ardından step motorların serbest bırakılması sağlanmıştır.

3. Aşama:

Şimdi ise Tabla üzerinde bulunan 4 köseden nozzle ile tabla arasındaki mesafe A4 kağıdı yardımıyla ölçümünü ve ayarlanması sağlayacaz. İstediğiniz köseden başlayarak Nozzle ile tabla arasına A4 kağıdını yerleştiriniz. Yerleştirdikten sonra tabla altında bulunan çarkları döndürerek Tablanın aşağı ve yukarı çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Ayar Çarkları
Ayar Çarkları

Buradaki mesafe ayarlar iken A4 kağıdı ne kolay nede zor şekilde nozzle ile tabla arasında hareket edecek şekilde ayarlayınız. Bu işlemi 4 köse ve tablanın ortasında gerçekleştiriniz. Ortasına geldiğinizde 4 köşe doğru şekilde yapıldıysa ortada aynı şekilde kağıt ne kolay ne zor hareket edecektir.

4.Aşama:

Şimdi ise ayar kısmı bitti ve Bu ayarı kayıt etmemiz gerekmektedir. Kayıt etmek için ise Prepare de bulunan Set Home Offsets Tıklayınız ve bip sesi çıkacaktır. Bu ses ayarlarınızın kayıt olduğunu bildirmeye yaramaktadır.

WhatsApp Image 2021 08 03 at 15.35.03 2
3d Yazıcı Tabla Ayarı

Şimdi ise yazıcımız ile bir çok çeşitli 3 boyutlu baskı basmak için hazırız. Bundan sonra yapmanız gereken 3 boyutlu şekilde tasarlanmış dosyaları dilimleme programı vasıtasıyla dilimledikten sonra sd kartı yazıcımıza takıp ardından baskı almamız mümkündür.

3 Boyutlu yazıcılar ile ilgili içeriklere ulaşmak için Tıklayınız. tıklamanız yeterlidir. Diğer içeriklerimize ise http://www.omerfarukyildiz.com ulaşabilirsiniz. Bizi takipte kalın.

  • 0
    alk_
    Alkış
  • 1
    be_endi
    Beğendi
  • 0
    be_enmedi_
    Beğenmedi
  • 1
    g_l_c_k
    Gülücük
  • 1
    a_k
    Aşk
  • 0
    d_nme
    Düşünme
  • 0
    haval_
    Havalı

Ben Ömer Faruk. Konya'da Yönetim Bilişim Sistemlerinde öğrenim görmekteyim. Yazılım ve Arduino ilgi duymaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Pla Filament Nedir ?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. teşekkür ederim dostum günlerce uğraştığım sorunumu sayende çözdüm. set home offsets ten kimse bahsetmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir