3d Yazıcı Bakımı

3d Yazıcı Bakım

3d Yazıcı Bakımı yazımızda öncelikle bu bakımım gerekliliklerine değinecez. Ardından ise 3 boyutlu yazıcılarda bakımı anlatacaz. Bu anlatımda benimde sahibi olduğum Ender 3 V2 baz alarak yapacaz. Lafı uzatmadan yazımıza başlayalım.

3d Yazıcı

3d Yazıcı Bakımı Neden Gereklidir ?

3 Boyutlu yazıcılar mekanik aksamlardan oluşan cihazlardır. Bilindiği gibi mekanik aksamları olan her alet çeşitli süre ve kullanımlardan sonra basit ve ağır bakımları yapılmaktadır. Bu bakımların ilk nedeni ise aletin daha iyi çalışmasını sağlamaktır. İkinci nedeni ise bakım yapılan aletin ömrünü bakımlarla uzatmamız mümkündür. Örneğin bir alet bakımsız şekilde 2 yıl çalışıyorsa bakımları yapılması ile o cihazın ömrü iki katına çıkarılması mümkündür.

3d Baskı Sorunları

3 Boyutlu yazıcı X, Y ve Z eksenleri üzerinde sürekli olarak hareket eden parçalarla 3boyutlu nesnelerin basılmasını sağlar. Bu nedenden dolayı belirli periyotlarla bakım önemlidir. Bu bakımlar ise iki kısımda toplamak gereklidir. Bunlar basit bakım ve ağır bakım olarak adlandırabiliriz. Basit bakımlarda üzerinde biriken toz, filement artıkları gibi 3 boyutu yazıcıların üzerinde oluşan tabakanın temizlenmesi, ayarların tekrardan ayarlanması, ıslak bez ile tamamen silinmesi ve en sonunda yazıcının bazı mekanik parçaların yağlanması ile biter. Ağır bakım ise oldukça uzun süredir kullanılan 3 boyutlu yazıcının mekanik parçalarında oluşan kalıcı yıpranmalar için değiştirme sürecidir. Bu süreçleri şimdi aşağıda ayrıntılı bir şekilde anlatalım.

3d Yazıcı Bakımı

3d Yazıcı Bakımı iki ana başlıkta inceleyecez. Bunlar;

Basit Bakım

Basit bakım başlığı altında inceleyeceğimiz bakımları iki hafta ile 4 hafta arasında sürelerde yapabilirsiniz. Eğer 3 boyutlu yazıcınızı oldukça sık kullanıyorsanız haftada 1 kez yapmanızda fayda vardır. Basit bakımlar hiçbir mekanik parça değiştirmeden yazıcınız ile gelen araç – gereç seti ile yapabileceğiniz bakımlardır. Bu bakımlar sayesinde baskılarınız ilk zamanki kadar sürekli olarak iyi olmasını sağlar. Bu bakımları maddeler halinde sıralayarak başlayalım.

 

Temizlik

Bu kısımda 3 boyutlu yazıcımız mekanik parçalarının temizliği,  üzerine gelen tozlar, filement parçalarını temizliği gibi konuları anlatımını gerçekleştirecez. 3 boyutlu yazıcımızın üzerindeki toz ve filementleri almak için öncelikle fırça Vb. (Fırça yok ise resim fırçası, diş fırçası gibi fırça çeşitleri kullanılabilir.) elimizi alarak 3 boyutlu yazıcının bütün eksenleri, üst kısmının, motorlar ve ekran kısmının tozunu düzgün ve fazla bastırmadan alınız. Bu işlemden sonra ise elinize aldığınız ıslak bir bez yardımıyla tozunu aldığınız kısımları siliniz. Tekerlek ve mil gibi kısımların hareket yerleri, tekerleklerde güzelce siliniz. Böylelikle tekerlekleri hareketi esnasında tık tık sesini azalması sağlarsınız.

3d Yazıcı Bakımı

Ayarlamalar

Yazıcımızı Tertemiz ettikten sonra ise şimdi kontrol etmemiz gereken ayarlar bulunmaktadır. Öncelikle tabla altından bulunan tekerleklerin ayarlarını kontrol etmemiz gereklidir. Bunun için Tablayı sağa sola hafif şekilde sallayarak boşluk var mı diye bakınız. Eğer boşluk varsa 3 boyutlu yazıcı kutusu içinden çıkan anahtar ile tekerlekleri sıkınız. Salladığınızda boşluk olmayana kadar sıkınız. Bundan sonra ise Alt gerdirme çarkını kontrol ediniz. Gerginlik ne fazla nede az olacak şekilde ayarlayınız. Şimdi ise extruder bulunduğu kayışın gerdirmesini ayarlayınız. Bu işlem bittikten sonra 3 boyutlu yazıcı çalıştırıp tabla ayarını gerçekleştiriniz. Böylelikle basit bakım bitmiş olacaktır.

Tablanın Ayarlanması

Ağır Bakım

Bu kısımda ise 3 boyutlu yazıcımızın uzun baskı sürelerinden sonra iki yılda bir yada yılda bir yapılacak bakımların bahsedecez. Bu bakımlar ile yazıcı yıpranmış parçaları deşişimi, sürekli olarak titreşim ve titreme altında olan vidaların kontrolünü sağlayacaz. Lafı uzatmadan bu kısma başlayalım.

3d Yazıcı

3d Yazıcı Bakımı kısmının birazcık zor olan kısmı olan ağır bakım kısmında öncelikle eksenler üzerinde hareketi sağlayan tekerleklerden başalayacaz. Öncelikle tekerlekler sürekli olarak hareket etmekte ve uzun uzun süren baskılardan sonra üzerinde kalıntı kaldığını görürsünüz. Bunun nedeni ise kauçuktan yapılan tekerlekler zamanla erimektedir. Bunun sonucu olarak ise yıllar geçtikten sonra tekerlek oldukça eskiyecek ve baskı sırasında sorunlar yaşatacaktır. Küçülen ve azalan tekerlekleri tespit edip kutudan çıkan anahtar ile değiştirilmelidir. Böylelikle yeni tekerlekler ile baskısınız kusursuz olacaktır.

Tekerlekler

Bunun dışında ağır bakımda nozzle ucu değiştirilmesi gerekmektir. Zaman ile sürekli sıcaklığa maruz kalan nozzle değiştirilmesi ile baskılarınızda sorunlar azalacak ve filement daha rahat akmasını sağlayacaksınız.

Tıkanmış ve Değişmesi Gereken Nozzlelar

3d Yazıcı Bakımı yazımız böylelikle son bulmuştur. Ağır bakımların ardından basit bakımların yapılması da gerekmektedir. Böylelikle 3 boyutlu yazıcınız ömrü ve parçaların ömrü oldukça uzatırsınız.

3d Yazıcı Bakımı

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık