3d Baskı Sorunları

3d Baskı Sorunları

3d baskı sorunları yazımızda 3 boyutlu yazıcılarda alacağımız baskılara başlangıçtan bitişe kadar karşı karşıya kalabileceğimiz soruları ele alacaz. Lafı uzatmadan yazımıza başlayalım.

3d baskı sorunları ele almadan önce öncelikle 3 boyutlu yazıcıların neden bu kadar sık sorun çıkardığını ele almak lazımdır. 3d Yazıcılar hayatımıza gireli yıllar geçse de bu teknoloji emekleme aşamasından yürüme aşamasına yeni yeni geçmektedir. Bunu basit bir şekilde anlatmak gerekirse 3 boyutlu yazıcı firmaları,  3 boyutlu yazıcıların yaygınlaşması ile seri üretime başladılar.

Seri üretimin başlaması ile bir çok kişi 3 boyutlu yazıcı sahibi oldular. Bundan sonra ise üretilen yazıcılar sorunları ve çeşitli modifikasyonları hakkında kullanıcılar tarafından üreticilere bu bilgiler iletildi. Örneğin Ender 3 Pro’da bulunan güç kaynağı yan taraftaydı. Bu kullanıcılardan gelen istek ve şikayetler üstüne alt kısma alındı ve Ender 3 V2 üretildi. Buna benzer bir örnek ise Ender 3 Pro’da Alt kısmın sağ tarafında büyük bir bosluk vardı. Bu boşluğa kullanıcılar tarafından çekmece yapıldı ve bu çekmecede 3 boyutlu yazıcıların ekipmanları yerleştirildi. Bu durum farkına varan üreticiler Ender 3 V2 bu çekmecenin direk olarak gelmesi sağladı. Böylelikle Emeklemekte olan 3 boyutlu yazıcı sektörü kullanıcılar ile birlikte büyümesi hızla devam etti.

Ender 3 Pro
Ender 3 V2 3d Yazıcı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu gibi durumlar ile 3 boyutlu yazıcılar oldukça gelişim gösterdi ama bu gelişim su anlık yeterli bir düzeyde değildir. Bu nedenden dolayı ise 3 boyutlu yazıcılarda sorunlar ve baskı sırasında sıkıntılar oldukça bol yaşanmaktadır. Zamanın ilerlemesi ve bu teknoloji daha ileri seviye gelmesi ile 3d baskı sorunları yok olacaktır. Su anki durumda 3d baskı sorunları oldukça sık karşılaşılır. 3 Boyutlu yazıcıların teknolojisi yürümeden koşmaya başladığı vakit 3d baskı sorunları o kadar azalacaktır. Şimdi ise 3 Boyutlu baskı sorunlarının neden kaynaklı olduğunu ve sık karşılaşılan 3 boyutlu baskı sorunlarını ele alalım.

3d Baskı Sorunları Kaynakları

Bu başlıkta 3 boyutlu yazıcılarda baskı sorunlarını nelerden kaynaklandığını üç başlık altında inceleyecez ve bu başlıklar şu şekildedir;

1.Filament veya Hammadde

3 Boyutlu baskıda sorun çıkaran kaynakların başında hammaddeler gelmektedir. Bunun nedeni ise hammaddenin kalitesiz olması yada bayat olmasıdır. Kalitesiz ve bayat olması sonucu olarak baskı sırasında nozzle tıkanması, baskı yapılan 3 boyutlu objede ipeklenme, 3 boyutlu objenin katmanları arasında sıkı tutmama gibi sorunlar olmaktadır. Kısacası Hammadde kaliteli ve bayat olmayanından seçilmelidir. Sık sık kullanmadığınız filamentleri ise bayatlamaması için vakumlu poşette tutmanızın da faydası vardır.

ABS Filement

2.3d Yazıcının Mekanik Parçaları

3 boyutlu yazıcınızın kurulumu yada uzun sure kullanımından sonra mekanik parçalarda deformasyon gerçekleşmektedir. Bu nedenden dolayı 3d baskı sorunları oluşur. Örneğin tekerleklerin aşırı kullanımı sonucu tekerlekler git gide küçülmektedir. Bu küçülme sonucu baskınızın kalitesi değişebilir, baskı sırasında ses artışı olabilir. Bir örnek de kurulum esnasında vidaların sıkı ve düzgün şekilde sıkılmaması sonucu yazının ana parçaları sallama sorunu oluşur ve baskınız düzgün olmaz. Hatta yazıcına kalıcı hasarlar verme ihtimali vardır.

3d Yazıcının Bakımı

3.Nozzle Ucu

Nozzle uçları belli ömürleri olan parçalardır. Bunları belirli baskı saatlerinden sonra yenisi ile değişmesi gereklidir. Bunun nedeni ise aşırı sıcaklığa saatlerce maruz kalan alaşım nozzle zamanla yapısını kaybetmekte ve deformasyonlar oluşacaktır. Bu nedenden dolayı belirli periyotlarla değiştirilmelidir.

Tablanın Ayarlanması

3d Baskı Başlarken ve Bitene Kadar Olan Süreçteki Sorunlar

1.İlk Katmanın Tablaya Yapışması

Kaliteli ve sorunsuz baskı için en önemli aşama ilk katman baskısıdır. Eğer tabla ayarı tam değil ise, çeşitli yapışmama sorunları yaşanır. Bazı durumlarda ise tabla ayarı tam bile olsa yapışmama sorunu oluşur. bu durumda tablaya pritt yapıştırıcı, saç spreyi, 3d baskı yapıştırma spreyleri gibi çözümlerle tablaya baskı yapıştırılır. Şunu unutmamak lazım ki ilk katman tam şekilde yapışmaz ve sağa sola hareket gerçekleştirirse baskının devamı da bozuk olacaktır.

İlk Katman Baskısı

2.Filament Kırılması

Bu çok yaşanmayan bir durum olsa da yaşanma olasılığı vardır. Bu durumun sorumlusu ise hammaddemiz olan filamentin oldukça sert olması ile extruder itilen filamentin kırılması neden olur. Bu durumda makine boşuna çalışacaktır.

Filement Kırılması

3.Nozzle Tıkanması

Nozzle tıkanması baskı sırasında yaşanılan bir durumdur. Bu durum yaşanması iki nedeni vardır. Birinci olarak hammaddenin kalitesizliği ve bayat olmasıdır. İkinci nedeni ise nozzle ömrünü doldurması yada iç kısmına pislik dolmasıdır. Bu gibi durumda nozzle iğnesi ile nozzle temizlenir ve baskıya devam edilebilir.

Nozzle Tıkanması

4.Elektrik Gitmesi

Elektrik gitmesi olayı yaşanırsa iki olası durum olur. Bu durumlardan birincisi 3 boyutlu yazıcınınız yazılımında elektrik gitmesine karşı bir karşı yazılım önlemi olur ve elektrik gitmesi ile sd karta bilgileri kayıt eder. Kaldığı yeri sd karttan alan yazıcı kaldığı yerden baskıya devam eder. Eğer yazıcınızda bu duruma karşı bir tedbir yok ise baskınız çöp olacaktır.

3d Baskı Sorunları

5.Katman Kayması

Bu durum açılı baskı durumları ve katmanlarda destek atılmadığında olmaktadır. Bu destek olmadığından yazıcı baskıyı havaya yazar ve filement tablaya saçak seklinde dökülür. Bu durum için dilimleme programından destek kısmına tik atarak basacağımız figürü desteklerle basabilirsiniz.

3d Baskı Sorunları

Bu yazımızda 3d baskı sorunları inceledik ve 3d baskı sorunlarına neler yapabileceğimiz hakkında yardımcı bilgiler paylaştık. 3d baskı sorunları gibi 3d Yazıcılarla ilgili yazılarımıza ulaşmak için Tıklayınız. dan ulaşabilirsiniz.

Sitemizin diğer yazılarına ulaşmak isterseniz Tıklayınız. Ulaşabilirsiniz. Takipte kalın.

 

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık